Hírek

2008.08.22. 18:27

Moszkva válaszlépése jogos volt?

„Oroszország meglapozottan támadta meg Grúziát” - ismerte el John Beyrle, az Egyesült Államok új moszkvai nagykövete egy pénteki interjúban.

K. T.

[caption id="" align="alignleft" width="465"] Az orosz vezérkar továbbra is azt ígéri, kivonják alakulataikat Grúziából - fotó: AFP
[/caption]John Beyrle, az Egyesült Államok új moszkvai nagykövete szerint az orosz katonai válaszlépés jogos volt a békefenntartóik elleni, dél-oszétiai támadásra. Azonban hozzátette: „Oroszország viszont túl messzire ment, az orosz erők betörtek a grúz területekre, veszélyeztetve az ország szuverenitását.” A nagykövet állította, az USA szerette volna elkerülni a konfliktust, azonban hiába győzködték Grúziát, Szaakasvili elnököt, hogy tegyen le a déloszét főváros, Chinvali megtámadásáról, a kaukázusi ország hajthatatlan volt.

Az amerikai nagykövetnél is hevesebben "udvarolt Moszkvának" az orosz fővárosban tartozkodó szír elnök. Basar Al-Asszad csütörtökön válasz-rakétapajzsot ígért stratégiai partnerének, pénteken pedig leszögezte: „Grúzia robbantotta ki a válságot, a Nyugat mégis Oroszországot vádolja, Moszkva elszigetelésére törekszik és dezinformációt terjeszt”.Időközben az orosz csapatok megkezdték lassú kivonulásukat a megszállt területekről.

Az orosz vezérkar továbbra is azt ígéri, kivonják alakulataikat Grúziából. A NATO európai erőinek főparancsnoka, John Carddock amerikai tábornok szerint azonban a kivonulás csigalassúsággal történik. Emellett azt is sérelmezik, az oroszok biztonsági okokra hivatkozva meghatározatlan számú békefenntartót fognak grúz területen hagyni. A grúz fővárosban tartózkodó John Carddock azt is elmondta, a Nyugat várhatóan segíteni fog Grúzia fegyveres erejének helyreállításában. Az infrastruktura építéséhez a kaukázusi ország 2 milliárd dolláros segélyt kaphat, elsősorban amerikai forrásokból.

Magyar nagykövetség Tbilisziben

„Juhász Sándor tbiliszi nagykövetjelölt még az ősszel kiutazik Grúziába” – közölte tegnap Daróczi Dávid kormányszóvivő. A kormány 2007-ben döntött arról, hogy Grúziában is nyit magyar képviseletet, amelynek vezetésére áprilisban egyhangúlag tartotta alkalmasnak a volt litvániai nagykövetet, Juhász Sándort az Országgyűlés külügyi bizottsága.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!