Hírek

2008.08.27. 16:59

Megtorpant a biztosítási piac

A Központi Statisztikai Hivatal szakemberei szerint a biztosítók számlájára írható, hogy visszaesett a pénzügyi szektor teljesítménye az idei első félévben. A cégek szerint azonban saját jövedelmezőségük nincs veszélyben.

VG

[caption id="" align="alignleft" width="465"] A nem élet ágban csaknem 7 milliárd forinttal többet fizettek ki a biztosítók az év első felében a tavalyihoz képest. FOTÓ: FŐVÁROSI TŰZOLTÓPARANCSNOKSÁG
[/caption]Komoly problémát okozott a pénzügyi ágazatnak a biztosítási piac nehéz helyzete – derül ki a legfrissebb statisztikákból. A biztosítási piac megtorpanása részben annak köszönhető, hogy mind az élet-, mind a nem élet biztosításoknál megnőttek a biztosítók kárkifizetései. Emellett a MÁV Biztosító tönkremenetele is jelentős szerepet játszott a kedvezőtlen helyzet kialakulásában.

A Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) nemrég publikált első féléves adataiból jól látszik, hogy valóban lassult az első hat hónapban a biztosítási piac növekedése. A számokból kiderül, hogy a júniusig tartó egy év alatt a társaságok összesen 8,3 százalékos díjbevétel-növekedést produkáltak, ami több mint egy százalékponttal lassabb az egy évvel ezelőttihez képest. A lassulásban közrejátszottak a növekvő kárkifizetések, az életbiztosítások terén például mintegy 37 milliárd forinttal több pénzt kellett átutalniuk a károsultaknak, mint az egy évvel korábbi hasonló időszakban.  Mindez a lejáró életbiztosításoknak is köszönhető.

A nem élet ágban pedig közel 7 milliárd forinttal többet fizettek ki a biztosítók az év első felében a tavalyihoz képest. Okolhatók ezért a szélsőséges időjárás okozta viharkárok, valamint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási kárösszegek jelentős emelkedése is.

Ennek ellenére az érintett cégek szerint a növekedési tartalék még mindig egyaránt jelentős Magyarországon mind a két biztosítási típus terén. A nem élet ági díjbevételek 3,7 százalékkal növekedtek az előző év azonos időszakához képest, a kárkifizetések pedig 9 százalékkal.

Zatykó Péter – az Aegon Magyarországi Biztosító vezérigazgatója – szerint a növekedés lelassult ugyan, ez azonban normális az elmúlt évekre jellemző óriási egyszeri díjas életbiztosítási felfutás után. Lehetetlen lett volna folytatni az eddig megmutatkozott rohamos bővülést, hiszen a díjbevételek nem duplázódhatnak meg minden évben – fejtette ki. A piac még mindig növekedés előtt áll; a jövőt tekintve pedig elsősorban az életbiztosításoké és a nyugdíjkori megtakarításoké lesz majd a főszerep.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!