Hírek

2008.08.08. 08:45

Megtámadták az oroszok Grúziát?

Orosz harci gépek Grúzia területét támadják – állította pénteken a grúz védelmi minisztérium. Három orosz Szu–24-es repülő hatolt be a grúz légtérbe, az egyik bombát dobott le a Kareli településen fekvő rendőrőrs mellé.

BAMA

Ezt megelőzően, péntek reggel a grúz csapatok törtek be a függetlenségét 16 éve egyoldalúan kikiáltó Dél-Oszétiába. „A grúz agresszió válaszlépéseket fog kiváltani Oroszország részéről – közölte pénteken Vlagyimir Putyin. Az orosz kormányfő Pekingben tartózkodik, ahol részt vesz az olimpia megnyitóünnepségén. Ezzel egy időben Mihail Szaakasvili grúz elnök teljes mozgósítást rendelt el. Egyben azzal vádolta meg Oroszországot, hogy átfogó hadműveletet folytat Grúzia ellen. Hozzátette, hogy a grúz erők felszabadították a dél-oszét főváros, Chinvali nagyobb részét.

A grúz erők péntek reggel törtek be a dél-oszét szakadár fővárosba, Chinvaliba, miután egész éjszaka a szeparatista erőket támadták – jelentette az Interfax. Az orosz hírügynökség idézte helyszíni tudósítóját, aki szerint heves harcok folynak a város déli részén.

Sota Utiasvili, a grúz védelmi minisztérium szóvivője ugyanakkor tévesnek nevezte a hírt. Szerinte a grúz erők még nem tértek be a városba. Elmondta, hogy heves harcokba bocsátkoztak két, teherautókból álló gépkocsioszloppal, amely Oroszország felől Dél-Oszétiába érkezett és igyekszik elérni Chinvalit. Hozzátette: „Időt akarunk adni a polgári személyeknek, hogy elhagyják a várost”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!