Hírek

2008.08.18. 19:09

Megnyitotta kapuit az esztergomi Goya-kiállítás

Augusztus 16-ától, szombattól minden nap 10 és este 6 óra között a spanyol festőóriás, Goya 120 műve várja a látogatókat az esztergomi egykori Vármegyeháza dísztermében. A kiállítást pénteken este nyitotta meg Németh József, Esztergom alpolgárnmestere.

HVR

Az alpolgármester megnyitóbeszédében kiemelte: a 2005-ös Dalí-kiállítás és a nagy sikert és 24800 látogatót hozó Munkácsy-kiállítás követően merült fel az ötlet, hogy egy újabb nagy festőóriás képeit is kiállítsák. Az ötletet tett követte, a Munkácsy-tárlathelyszínét ismét műalkotások töltik meg, Goya Esztergomban címmel rendezték meg a következő kiállítást.
Németh József röviden bemutatta a művész pályáját, majd elmondta: külön öröm, hogy az Esztergom német testvérvárosából, Bambergből, egészen pontosan Richard H. Mayer műgyűjtő kollekciójából érkezett metszetek között vannak első nyomatok is.


Az alpolgármester megnyitóját követően Bánhidy László művészettörténet-tanár mutatta be részletesen a kiállított Caprichos- és a Tauromaquia-sorozatokat, nemcsak a különböző metszési és grafikai eljárások kombinációinak technikáiba, de a képek értelmezésébe is bepillantást nyújtva. Rövid előadását követően tárlatvezetésre invitálta a megnyitóra érkezett közönséget.

A spanyol festészet történetének El Greco és Velázquez után harmadik nagy géniusza a XVIII. század hatvanas éveitől 1828-ig alkotó mester, Francisco Goya metszetei augusztus 16-ától október 15-ig 10 és 18 óra között látogathatóak. Műveit, 120 rézkarcát és több „meglepetés-darabot” a régi Vármegyeháza Deák Ferenc utca 4. alatti épületének Dísztermében és a hozzá kapcsolódó kiállítóhelyiségekben október 15-ig csodálhatják meg az érdeklődők.

Goya rézkarcai mellett sikerült öt Dalí-interpretációt is bemutatni a közönségnek. Dalí Goya képeit saját szemléletmódjának megfelelően dolgozta át. A két szerző, az eredeti és az átdolgozott 5-5 kép egymás mellett látható az esztergomi kiállításon. Dalí Goya-átdolgozásait (amiket Magyarországon még egyetlen múzeum sem állított ki) már egy későbbi teljes körű Dalí-kiállítás előzeteseként mutatják be.

Francisco José de Goya y Lucientes (1746. március 30. – 1828. április 16.)

Francisco de Goya élete folyamán megalkotta Caprichos, Desastres de la Guerra, Proverbios és Tauromaquia című technikai és művészi szempontból is csodálatra méltó aquatinta-sorozatait. Ezek közül a ciklusok közül a Caprichost és a Tauromaquiát mutatják be Esztergomban. A Caprichos magyarázata „a minden civilizált társadalomban megtalálható számtalan őrültség, és azok az előítéletek és kárhozatos gyakorlat, amelyeket a szokás, a tudatlanság és az önérdek megszokottá tett”. A 40 darabból álló Tauromaquia témája a bikaviadal.

A kiállítás augusztus 16.-tól október 15.-ig látható hétfő kivételével minden nap 10 és 18 óra között Esztergomban a volt Vármegyeházán a Deák Ferenc Utca 4. szám alatt.

Jegyárak: felnőtt 1500,- Ft, diák/nyugdíjas 800,- Ft, csoportos 15 főtől 1000,- Ft

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!