Hírek

2008.08.27. 18:12

Magyarország nem ismeri el a szakadár államok függetlenségét

Magyarország nem ismeri el Abháziát és Dél-Oszétiát, és továbbra is elkötelezett Grúzia területi épsége és szuverenitása iránt - mondta Göncz Kinga.

BAMA

A külügyminiszter szerint nem szolgálja a térség stabilitását, hogy Oroszország elismerte Dél-Oszétiát és Abháziát. A kérdést csak tárgyalásos alapon lehet rendezni, erről szól az Európai Unió és Oroszország közötti megállapodás is - mondta Göncz Kinga. Hazánkhoz hasonlóan Szlovákia sem ismeri el a két kaukázusi terület független államiságát.

A NATO egyenesen arra szólítja fel Oroszországot, vonja vissza döntését, amelyben elismerte a Grúziához tartozó Dél-Oszétia és Abházia függetlenségét. A szövetség közleményében a 26 tagország arra figyelmeztetett, hogy az elismerés nemzetközi határozatokat sért, és megkérdőjelezi Oroszország elkötelezettségét a kaukázusi béke és biztonság megőrzésében.

A NATO megismételte: Moszkva tartsa be a grúziai rendezésre vonatkozó nemzetközi tervet, amelyet az orosz elnök is aláírt. Grúzia is reagált arra az orosz lépésre, hogy Moszkva elismerte a két kaukázusi területet. A grúz kabinet egyik minisztere közölte: "minimális szintre" akarják csökkenteni diplomáciai kapcsolataikat Oroszországgal.

Egyre több hadihajó és romboló jelent meg a Fekete-tengeren. Horgonyt vetett szerdán a grúziai Batumi kikötőjében a humanitárius segély szállító második, Dallas nevű amerikai hadihajó is, miközben az orosz hadiflotta hajói behatoltak Abházia vizeire.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!