Hírek

2008.08.25. 15:30

Magyar-izraeli K+F szerződés készül

Kutatás-fejlesztési megállapodást tervez Magyarország és Izrael. A dokumentumot a jövő év elején írhatja alá a két ország.

mti

A megállapodás célja, hogy együttműködésre ösztönözze a két ország vállalkozásait különösen a információtechnológia és a telekommunikáció terén – nyilatkozta Aliza Bin-Noun nagykövet hétfőn Budapesten a Magyar Újságírók Országos Szövetségénél tett látogatása után. A tervek szerint az izraeli és magyar cégek állami támogatásban is részesülhetnek, ha közösen pályáznak egy-egy projekttel. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan mekkora értékű lesz a megállapodás, ami nem egyedi: Izrael számos más országgal kötött már ilyen szerződést.

A két ország között jelenleg is élénkek a gazdasági kapcsolatok: az izraeliek az öt legnagyobb befektető között vannak Magyarországon.

Nő az antiszemitizmus Magyarországon?

A nagykövet arról is beszélt, hogy szerinte az elmúlt egy évben növekedett az antiszemitizmus Magyarországon. „Ez ellen a kormánypártok és az ellenzék is felemelte szavát, ez azonban nem elég, még jobban hangsúlyozni kell, hogy az antiszemitizmus elfogadhatatlan. Ezt egyre többen egyre kevésbé leplezik mostanában Magyarországon” – mondta a diplomata. Példaként a Magyar Gárdát említette, illetve egyes napilapokban, internetes portálokon és televízióadókon megmutatkozó szélsőjobboldali megnyilvánulásokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!