Hírek

2008.08.25. 07:16

Koccintás a jó viszonyért

Fogadás a díszszázad előtt, piros szőnyeg, himnuszok - magas rangú politikusok látogatásának állandó velejárói. Az állam- és kormányfői látogatásokat a protokoll szabályainak megfelelően kell előkészíteni és lebonyolítani.

Ambrus Vilmos

[caption id="" align="alignleft" width="465"] George Bush csopaki olaszrizlinggel és villányi cuvée-vel koccintott
[/caption]A protokoll az államközi és hivatalos érintkezések normáinak, alapelveinek összessége. Legfontosabb elemeiről kérdeztük Ambrus Jenőt, a Külügyminisztérium állami protokollal foglalkozó protokollfőnök-helyettesét.

Piros szőnyeg, koszorúzás
Az országba érkezéskor szokásosan először a meghívó féllel találkozik a vendég. A nemzetközi gyakorlat és a viszonosság elve alapján dől el, jár-e a vendégnek például biztonsági kíséret vagy rendőrségi előfutó, piros szőnyeg, vagy emelvény. Államfői, úgynevezett állami látogatások kötelező velejárója a koszorúzás a Hősök terén, de ilyen az ajándékozás is. Ambrus Jenő felhívta a figyelmet: ajándékot ilyen szinten igen körültekintően kell választani, ezért ez szóba kerül a találkozó előkészítésekor. Ilyenkor meghatározzák az értékét is. Fontos, hogy ez ne lépje át a megszabott határt, illetve ne legyen úgy értelmezhető, hogy az ajándékozással akar valamit elérni a figyelmességen túl az egyik fél.
Fontos szempont, hogy a vendégnek van-e valamilyen hobbija, gyűjt-e valamit. Az ajándékozásnak is jellemzője a nemzeti jelleg: nálunk például a herendi vagy a Zsolnay-porcelán lehet ilyen. Jellemző ajándék valamilyen értékesebb régebbi könyv, metszet, képzőművészeti alkotás, de akár népviselet, régebben akár gépkocsi, vagy hintó is.

Nemzeti ételek, nemzeti italok
Gulyás, libamáj, hazai módra készített ételek. Nemzetinek számító ételeinkből valamilyen formában mindig kerül a hozzánk érkező állam- vagy kormányfők tányérjára. Italaink közül magyar pezsgők, pálinkák, az Unicum, illetve díjnyertes borok szerepelnek a kínálatban. George W. Bush 2006-os magyarországi látogatásán a beszámolók szerint a menü gesztenyével és savanyú almával tálalt őzragulevessel kezdődött, majd töltött zöldségekkel körített rozmaringos-szószos báránybordával folytatódott. A vendégek csopaki olaszrizlinggel és villányi cuvée-vel koccintottak, a Gundel-palacsintához pedig aszút kínáltak.

A díszebédek és díszvacsorák előkészítése során a protokollszakemberek tisztázzák, milyen ételt nem fogyaszthat, vagy nem akar fogyasztani a vendég. Ilyenkor figyelembe kell venni vallási és egészségügyi szempontokat, de azt is, milyen ételt nem szeret a magas rangú politikus. Az étkezések protokolljához ugyanis hozzátartozik, hogy a vendégnek illik minden fogást megkóstolni. A tálalásnál fontos, hogy ésszerű mennyiségűek legyenek az adagok, és jól mutassanak a tányéron – mondta Ambrus Jenő.

Csak konzervatívan
A diplomáciában főszabály, hogy a politikus öltözködése inkább konzervatív legyen, ne a legutolsó divatot kövesse – mondta a szakember. A nemzetközi diplomáciában általában a sötét öltöny a szokás, de előfordul, hogy állam- és kormányfők nemzeti viseletet is használnak. A tavasszal Magyarországon járt Hamid Karzai afgán elnök például sajátos fejfedőt és hosszú, zöld és lila csíkos köpenyszerűséget viselt.

A BMW-től a Bibliáig, avagy mit ajándékozott Kádár és Bush

Kádár János annak idején lipicai ötös fogatot ajándékozott Nyikita Hruscsovnak. Grósz Károly a németektől BMW-t kapott. Mádl Ferenc egy német gót betűs Szentírást nyújtott át XVI. Benedek pápának, XVIII. századi metszetekkel, valamint egy Tokaji esszenciát. George W. Bush magyarországi látogatása alkalmából a világon mindössze két példányban létező XIV. századi Nekcsei-Lipocz Biblia 1949-ben készített bőrkötéses másolatát adta Gyurcsány Ferencnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!