Hírek

2008.08.26. 18:16

Kifizettetik velem a szolgálati lakás festését

Olvasónk elköltözne szolgálati lakásából. Sérelmezi, hogy nem kap lelépési díjat. És még a tizenöt évvel ezelőtti festés költségeit is ki akarják fizettetni vele. Kérdése: jogos ez?

Rados Virág

A szolgálati lakás jellegzetessége, hogy munkaviszonyhoz kötődik – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. A lakás tehát a tulajdonos a céggel való munkajogi kapcsolatának a része. Ennek megszűnésekor a lakhatás joga is megszűnik. (Előfordulhat persze, hogy az ingatlant a cég bérlakássá minősíti, és a volt dolgozó benne maradhat.

Ez főként akkor történhet, ha nem akarják másvalakinek juttatni a lakást. Vagy értékesítik, és a dolgozó elővásárlási joggal megveheti.)
Lelépési díjat általában akkor adnak, ha nem miattunk szűnik meg a munkaviszony, illetve a lakhatási jog. Amennyiben saját jószántunkból költözünk el, természetes lehet, hogy a cég ezt nem ellentételezi. De mindez megállapodástól függ – hangsúlyozza az ügyvéd. Ha úgy egyeztünk meg a munkaadóval, hogy elköltözésünk esetén jár a pénz, akkor azt ki kell fizetnie nekünk.

A festés-mázolás díján pedig nincs mit csodálkozni. Abban az esetben, ha beköltözésünk idején a cég állta ezt a költséget. Használhatóvá tették számunkra a lakást, amelyet most nekünk is így kell átadnunk. A tulajdonos csak azt a munkát fizetteti meg velünk, amit annak idején a mi kedvünkért is elvégeztetett.

Megtörténhet, hogy nem a tizenöt évvel ezelőtti festést kell kifizetni, hiszen azóta változhattak az árak. A cégek inkább ahhoz ragaszkodnak, hogy egy úgynevezett egészségügyi festést végeztessen a kiköltöző munkatárs. Ez korántsem kóstál annyit, mint egy telejeskörű rendbehozatal. Festékkel, vödörrel és pemzlivel felszerelkezve egyedül is megoldható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!