Hírek

2008.08.13. 18:19

Keményebb lett az anyag

Magyarország drogérintettsége az európai középmezőny alatt van. A heroinfogyasztók száma sem emelkedett nálunk, de a szer koncentrációja magasabb lett az elmúlt években.

Ambrus Vilmos

Kábítószerügyben Magyarországon nincs azonnali cselekvést igénylő helyzet – mondta Juhász Gábor, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára. Mint azt többször is megírtuk, az elmúlt hetekben többen meghaltak heroinfogyasztás következtében, a hét végén pedig öt fiatal rosszul lett a keceli diszkóban szintén drogfogyasztás miatt. Az államtitkár elmondta: a kormány számára készült áttekintésből az derül ki, hogy az utóbbi években a kábítószer kipróbálásának gyakorisága nem emelkedett. Drogérintettséget tekintve Magyarország az európai középmezőny alatt helyezkedik el.

[caption id="" align="aligncenter" width="400"] Magyarország drogérintettsége az európai középmezőny alatt van.
[/caption]

A napokban a pártok és a társadalmi-szakmai szervezetek egyaránt aktivizálódtak kábítószerkérdésben. Az MDF a parlament eseti szakbizottságának összehívását akarja elérni, erre a testület MSZP-s elnöke ígéretet is tett. Tegnap az országos rendőrfőkapitány kezdeményezésére szakmai szervezetek tartottak egyeztetést. A tanácskozáson Bencze József úgy fogalmazott: a kábítószer-problémát nemcsak büntetőjogi módszerekkel kell kezelni. A rendőrség vezetője szerint felmerülhet a gyógyszertörvény módosítása is.

A megbeszélésen szakemberek két fontos jelenségre hívták fel a figyelmet: az egyik, hogy a közelmúltban történt halálesetek feltehetően a heroin koncentrációjának változásával van összefüggésben. A másik: a mostani adatok nem támasztják alá a heroinfogyasztók számának növekedését. A heroinfogyasztás körülményeit illetően szintén a kábítószer hatóanyag-tartalmáról kell szólni. A 2000-es évek elején ugyanis a piacon nagyon tiszta heroin jelent meg, vagyis növekedett a hatóanyag koncentrációja.

Ez azért veszélyes, mert az a heroinista, aki alacsonyabb hatóanyag-tartalmú szert fogyaszt, de utána magasabb koncentrációjúhoz jut és ugyanolyan mennyiségben fogyaszt belőle, anélkül, hogy tudná, akár bele is halhat a szokásos adagba.

Idén 16 mérés alapján azt állapították meg, hogy a feketepiaci heroin hatóanyag-tartalma 30-45 százalék, ami elég magas. Ahogy az egyik szakember javasolta: az olyan kritikus kábítószerek, mint például a heroin hatóanyag-tartalmát állandóan monitorozni kell.

Heroinfogyasztással kapcsolatos bűncselekményekről szóló bejelentések egyébként a statisztikák szerint elsősorban Budapesten fordulnak elő: a fővárosban 2004-től 498 ilyen eset volt. A második Borsod-Abaúj-Zemplén megye javarészt miskolci esetekkel: itt 32 bejelentés történt. A lista harmadik helyén Pest és Csongrád megye áll 9-9 bejelentéssel. Meg kell említeni ugyanakkor, hogy több megyében nem fordult elő heroinhoz köthető bűncselekmény. Budapesten leginkább a lakótelepek és környékük „fertőzött” heroinnal, a fogyasztás helyszíne tipikusan a lakás. Nálunk az afgán eredetű ópiumból készült heroin az elterjedt.

A megbeszélésen Bencze József és más is kiemelte: a keceli diszkóban történt esetnél a fiatalok úgynevezett GHB-t fogyasztottak, ami Magyarországon 2004 óta van tiltólistán. A GHB hatása az alkoholéhoz hasonlít, de eszméletvesztést is okoz. Ezért például szexuális bűncselekmények elkövetésekor is használják.

Italba keverbe ugyanis egyrészt nem tűnik fel, mivel színtelen, szagtalan, másrészt bódultságot, eszméletvesztést okoz. Ráadásul nehezen mutatható ki a szervezetben, mert gyorsan lebomlik. Bencze József hangsúlyozta, létezik egy másik anyag is, a GBL. Ez a szer nem minősül illegálisnak, ráadásul az iparban is használják. GBL-t is kimutattak a keceli diszkóban az egyik rosszul lett fiatalnál. A kábítószer hatása az ecstasyéhoz hasonló.

Az európai kábítószerhelyzet és Magyarország

Hazánkban 2003-ban a 18–54 éves népesség körében 9,8 százalék volt a leggyakoribb szert, a marihuánát kipróbálók aránya. Ez jóval magasabb Hollandiában, Németországban, Olaszországban és Nagy-Britanniában is. Hasonló a helyzet a kokain tekintetében: a kipróbálók aránya 15 régi EU-országban magasabb a miénknél. Az utóbbi években nálunk is jobban elterjedt amfetamin és ecstasy kirpóbálásának aránya is sokkal magasabb számos országban. Persze több államban, mint például Romániában és Máltán igencsak szűk a kipróbálók köre.

A heroinfogyasztók száma sem emelkedett nálunk, de a szer koncentrációja magasabb lett az elmúlt években. Ambrus Vilmos Az európai kábítószerhelyzet és Magyarország Hazánkban 2003-ban a 18–54 éves népesség körében 9,8 százalék volt a leggyakoribb szert, a marihuánát kipróbálók aránya. Ez jóval magasabb Hollandiában, Németországban, Olaszországban és Nagy-Britanniában is. Hasonló a helyzet a kokain tekintetében: a kipróbálók aránya 15 régi EU-országban magasabb a miénknél. Az utóbbi években nálunk is jobban elterjedt amfetamin és ecstasy kirpóbálásának aránya is sokkal magasabb számos országban. Persze több államban, mint például Romániában és Máltán igencsak szűk a kipróbálók köre. Magyarország drogérintettsége az európai középmezőny alatt van. Magyarország drogérintettsége az európai középmezőny alatt van. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!