Hírek

2008.08.29. 08:24

Gyurcsány: ez a program nem nagyon tud megbukni

A miniszterelnök szerint adócsökkentő csomagja „nem nagyon tud megbukni”. Gyurcsány Ferenc a Magyar Televízió Az Este című műsorában arról is beszélt, hogy valamennyi párt benyújthat javaslatot programjához a parlamentben.

mti

„Ki az az ellenzéki politikus, aki nemmel szavaz akkor, ha a kormány azt mondja, hogy csökkentsük az adókat” - tette fel a kérdést Gyurcsány Ferenc. Mint mondta, amikor szavazni fognak a csomagról, akkor a kérdés már úgy vetődik fel, hogy „ezt támogatja valaki, hacsak nincs egységes ellenzéki javaslat, aminek az esélye szerintem nulla, vagy marad a régi adótörvény”. „El tudja azt képzelni, mikor egy politikus azzal szembesül, hogy őt az adócsökkentés leszavazójaként fogják majd látni?” - fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy ezek szerint a költségvetés megkapja-e a parlamentben a szükséges többséget, a kormányfő azt mondta: „gyakorlati válaszom az, hogy szerintem ez meglesz”. Elvi válaszként azt mondta, hogy a kormánynak van egy semmi mással nem helyettesíthető kötelessége, az, hogy költségvetésének többséget találjon a parlamentben. Mint mondta, ha nincs többsége a költségvetésnek, akkor a kormánynak le kell mondania. Hangsúlyozta: ez nem a konkrét helyzetre vonatkozik, hiszen „meglesz a többség”.

Gyurcsány Ferenc közölte: „ha olyan javaslatot tesz bárki, bármelyik párt, nem csak az SZDSZ, amely nem sérti az egyensúlyt, azaz a mozgástéren belül marad, és azt mondják rá a munkavállalók és a munkáltatók, hogy nekik az jobban tetszik, és mi is úgy látjuk, akkor azt kell megszavazni”. Véleménye szerint a programnak köszönhetően egy átlagos fizetésű embernek minden hónapban 5-6 ezer forinttal több marad a zsebében. „Szerintem egy átlagos családban ezt már számon tartják”.

Gyurcsány Ferenc közölte: meg kell győznie az embereket arról, hogy reális, kidolgozott programjuk csak a szocialistáknak van. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy ha meg szeretnék változtatni az úgynevezett kisadókat, mint például az evát, amely 100 milliárd forint bevételt jelent, akkor az eddig ezt az adózási formát választók „visszamennének a szürke és a fekete világba”. A miniszterelnök arra a kérdésre, számol-e azzal, hogy az intézkedéseknek bizonyos szektorokban árfelhajtó hatása lesz, úgy válaszolt: „persze”. Mint mondta, amikor korábban megállapodtak a béremelésekről az építőiparban, a statisztika akkor is kimutatta az áremelkedést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!