Hírek

2008.08.30. 11:02

Gyurcsány a konzervatív

Gyurcsány Ferenc szerint viselkedése és politikája alapján ő a mértéktartó és konzervatív politikus az ellenzékkel való összehasonlításban.

mti

"Mi képviselünk egy tisztességes polgári eszmét, a másik oldal pedig valamilyen kiismerhetetlen, időnként rendkívül populista, másrészről radikális zagyvaságot - mondta a miniszterelnök a Népszava szombati számában megjelent interjújában.

Ugyanakkor más viszonylatban kormánya politikáját - amely szerinte változatlan - úgy határozza meg: ez "egy alapvetően igazságosságpárti, baloldali ihletettségű, nyugatos, polgári modernizációs program, amely az Új Magyarország nevet viseli.

A miniszterelnök szerint e program a polgári Magyarország programja, amelyet a Fidesz "egyfajta aspektusból" elárult, míg ő kitart mellette, csakhogy szociáldemokrata módon. Ez utóbbi vonását mutatja programjának az, hogy 2003 óta először az ő kormányzásuk alatt csökkentek a jövedelmi különbségek Magyarországon.

"1992-ben a leggazdagabb és legszegényebb 10 százalék jövedelme között hatszoros különbség volt. Ez felment majdnem 8 és félig. Jöttünk mi a száznapos programmal ...2007-ben ... már újból alig volt több, mint hatszoros" - mondta a miniszterelnök a Tárki kutatóintézet adataira hivatkozva.

A reformokkal kapcsolatban, illetve arra a kérdésre válaszolva, hogy letettek-e arról, hogy az oktatásban és az egészségügyben valamilyen befizetésből pluszbevétel legyen Gyurcsány kijelentette: Tudomásul kell venni, hogy nagyon piciny elmozdulást sem támogatott az ország abban, hogy a közfinanszírozás mellé odategyük az emberek hozzájárulását is. A reformpolitikának ez a kerete.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy gazdasági programjának egészéhez előzetesen meg kell szerezni valamennyi nagy szereplő támogatását. Önkritikusan úgy fogalmazott, hogy 2006 után beleestek az "elitizmus csapdájába", amikor figyelmen kívül hagyták, hogy a társadalmi kultúrát nem lehet gyorsan megváltoztatni.

Ezzel összefüggésben kijelentette: az adott társadalmi szituáció mellett az eva és az ekho megszüntetése sokkal több kárt okozna, mint amennyi hasznot hozna. A megszüntetésük elvileg akár indokolható lenne, de akkor, azok, akik most így adóznak nem kifehérítenék jövedelmüket, hanem visszamenekülnének a szürke gazdaságba.

Az interjúban a miniszterelnök megerősítette, hogy az adócsökkentések forrása a gazdaság kifehéredése lehet és a jövőbeni adócsökkentések mértéke attól függ majd, hogy e forrásból mekkora bevétel származik. Arra viszont garanciát adnak a gazdaság szereplőinek, hogy ami így befolyik, azt visszakapják adócsökkentés formájában - mondta. Továbbra is úgy gondolja, hogy az adótörvényeket és a költségvetést is elfogadja az Országgyűlés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!