Hírek

2008.08.27. 08:51

Gráf: akár már a jövő héten is megegyezés lehet almaügyben

Akár már a jövő héten is megegyezhetnek Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az almatermelők és a feldolgozók - vélekedett Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter szerdán a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában.

mti

Az agrártárca irányítója ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a megállapodás a két fél között nem lesz könnyű, mivel mind az almatermelőknek, mind a feldolgozóknak igazuk van a saját szempontjukból. Az almatermelők a múlt évben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében alig takaríthattak be valamit a fagykárok miatt. Őket az agrárkormányzat a múlt évben mintegy hatmilliárd forinttal támogatta emiatt. Az idén pedig, ha önköltségi ár alatt értékesítenék az almát, csőd fenyegetné őket.

Gráf József szerint ugyanakkor a feldolgozóknak is igazuk van akkor, amikor megpróbálnak spórolni, mivel tavaly ezek a vállalkozások is magas áron voltak kénytelenek vásárolni az alapanyagot, éppen azért, mert az almatermés nagy része Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elfagyott. Emiatt külföldről is kellett árut beszerezni. Most pedig ők is szeretnék költségeiket csökkenteni.

Az agrárminiszter szerint a megegyezés nehéz, ám nem lehetetlen, de az agrárkormányzatnak nincs lehetősége minimálár megszabására, mivel ezt az uniós szabályok nem engedik. Egyben cáfolta, hogy a lengyel kormány minimálárat szabott volna az almafelvásárlásra. A lengyel mezőgazdasági tárca államtitkárára hivatkozott, akive beszélve megállapították: ezt ők sem tehetik, éppen azért nem, amiért mi sem.

Az FVM vezetője utalt arra, hogy az agrárkormányzat úgy szeretne segíteni az almatermelőknek, hogy a válogatott étkezési alma értékesítéséhez nyújtana marketingtámogatást, és ezzel mintegy 50 ezer tonna alma gyors eladását tenné lehetővé a termelők számára. Gráf József ismételten cáfolta, hogy miniszterelnöki ambíciói lennének. Jelezte azt is, hogy a hétvégén csak akkor tesz eleget egy pécsi MSZP-s alapszervezeti vezető meghívásának, ha Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is jelen lesz a rendezvényen.

Nem cáfolta ugyanakkor azt a korábbi kijelentését, mely szerint, ha az MSZP-nek "az eddigitől eltérő feladatkörben" lenne szüksége munkájára, akkor vállalná a felkérést. Közölte egyben azt is, hogy 2010-ben nyugdíjba kíván vonulni, további miniszteri megbízatást már nem akar vállalni. Mint fogalmazott, azt oldják meg a fiatalok, ő egyébként is csúcstartó az agrárminiszteri poszt betöltésében, mivel három és fél éve van ebben a beosztásban, holott az elmúlt 20 évben ennyi ideig senki nem töltötte még be ezt a funkciót.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!