Hírek

2008.08.14. 18:15

Gabonában úszik az ország

Véget ért az aratás, s a várakozásoknál is több búza termett az idén. A minőséggel azonban vannak gondok. A piaci helyzet sem mentes a feszültségektől.

Vég Márton

„Befejeződött az aratás. Kiemelkedő, 16 millió tonna körüli gabonatermés várható az idén Magyarországon, ez igen jó teljesítmény a tavalyi 9,6 millió tonnát követően” – mondta Gőgös Zoltán. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) államtitkára látható örömmel számolt be arról, hogy a nyári betakarítású búzából 8,6 millió tonna került a magtárakba, kukoricából pedig 8 millió tonna termésre lehet számítani.

Átlag öt tonna
A termésátlag öt tonna felett volt országosan, a rendszerváltás óta erre egyébként csak egy alkalommal, 2004-ben volt példa. Az őszi búza minősége 60 százalékban megfelel az étkezési követelményeknek, a fennmaradó hányad takarmányozásra megy, és csak 100 ezer tonnát tesz ki az a termésmennyiség, amely takarmányozásra sem alkalmas. „A termés minősége a vártnál valamivel rosszabb, ez az esős időjárás számlájára írható. Raktárkapacitás pedig van, tárolási gondok tehát nem lesznek” – tette hozzá az államtitkár. Gőgös Zoltán szerint Magyarország 1,5 millió tonna búzát exportálhat az idén. A mezőgazdaság azonban olyan, hogy az is gond, ha kicsi a termés, és az is, ha nagy, az utóbbinál ugyanis lefelé mennek az árak. Főleg ott van gond a minőséggel, ahol az esőzésekig nem sikerült aratni. [caption id="" align="aligncenter" width="450"] A termésátlag öt tonna felett volt országosan, a rendszerváltás óta erre egyébként csak egy alkalommal, 2004-ben volt példa.
[/caption]

Kivárnak
A termelők ezért egyelőre kivárnak az eladással. Hiába a bőséges termés, a belföldi és az exportpiac is áll. Ez azzal magyarázható, hogy a termelőknek már túl alacsony, a felvásárlóknak viszont még túl magas az ár. A tavalyi 70 ezer forintos tonnánkénti árak után az új termésért most 35-38 ezer forintot kínálnak. A termelők a 40 ezer forint alatti árról azonban jelenleg hallani sem akarnak, igaz, egy hete a lélektani határ még 45 ezer forint közelében mozgott. „A minőség elmarad a tavalyitól. Egy jó évben ugyanis a termés 80 százaléka étkezési búza, most legfeljebb 60-70 százalékról beszélhetünk. A mennyiség tehát nem csapott át minőségbe” – mondta Pótsa Zsófia. A Gabonaszövetség főtitkára szerint egyelőre az járt jól, aki a szezon elején már túladott a termésen. Az árak ugyanis napról napra süllyednek. Ennek ellenére a pékek mégis kilátásba helyezték, hogy egyéb költségeik miatt drágább lesz a kenyér.

Támogatási kérdőjelek
Tudni kell, Magyarország augusztus 1-jén bejelentette az Európai Uniónak, hogy az ország a területalapú támogatásról januártól átáll az új, termelésalapú szisztémára, feltéve, ha a parlament rábólint erre. Ha nem, akkor a jelenlegi támogatási rendszert alkalmazzák tovább. Jelenleg a közel 200 ezer termelő 5 millió hektáron folytatott gazdálkodását támogatja az állam. Az újonnan agrártámogatást kérők arra számíthatnak, hogy a jövőben szigorúbb feltételeknek kell megfelelniük. Az FVM szerint maximum 5000 gazdálkodó számíthat az utólagos, úgynevezett retró ellenőrzésre. Ezen gazdálkodók közül pedig, akik jogosulatlanul vették igénybe az agrártámogatást, azaz nagyobb területre igényeltek pénzt, mint amennyire járt volna, azoknak ezt vissza kell fizetniük. Ezt az összeget a legrosszabb esetben mintegy 500 millió forintra becsülik.

Ukrajna sem marad le

Tovább növelte az Európai Unió idei gabonaterméséről szóló előrejelzését a Strategie Grains a nyugat-európai hozamok javulására hivatkozva. A francia piacelemző cég szerint az idén 299,7 millió tonna gabona betakarítása várható a 27 tagországban, 4 millió tonnával több az előző becslésnél, és 17 százalékkal több a tavalyinál. Rossz hír, hogy Ukrajnában is rekord gabonaterméssel számolnak: búzából 22,5 millió tonnát várnak a korábban valószínűsített 21,83 millió helyett. Igaz, ennek mintegy 30 százaléka rossz minőségű.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!