Hírek

2008.08.11. 17:11

Egy kis hazai után jön a nemzetközi főfogás

A Magyar Dal Napja a ráhangolódás és beköltözés jegyében telt, ma indul az igazi pörgés a Hajógyári-szigeten. A monstre koncerten nyolc órán át szóltak a régi slágerek.

Europress-összeállítás

A mínusz egyedik nap a beköltözéssel telt, a fesztiválozók az idén sem fukarkodtak ötletekben, hogy milyen tárgyakból lehet bőröndöt készíteni: az idén már a kuka, gumicsónak, de a ragasztószalaggal átkötött bőrönd sem keltett nagy feltűnést.

[caption id="" align="aligncenter" width="400"] Magyar Dal Napja a ráhangolódás és beköltözés jegyében telt, ma indul az igazi pörgés a Hajógyári szigeten. A monstrekoncerten nyolc órán át szóltak a régi slágerek.
[/caption]

A Magyar Dal Napján több mint nyolcvan fellépő adott koncertet az elmúlt ötven év slágereiből. A monstre koncert egyéb tekinthető az idősebb korosztály beetetésének is: aki egyszer veszi a fáradságot, és kilátogat a fesztiválra, az valószínűleg nagyobb kedvvel engedi el gyerekét az ötnapos őrületre. Sőt az sem valószerűtlen, hogy ők is kedvet kapnak egy kis szigeteléshez: a koncertek mellett ugyanis számos nagyszerű kulturális programon lehet részt venni, ráadásul a popzene nagy öregjei mellett (Korda György, Neoton, Zalatnay) számos, úgynevezett „tribute” zenekar (például Kiss, Doors, Guns ’N Roses, Quenn, Sting) is húzza majd a talpalávalót a táncdalfesztivál sátrában.

Érdemes odafigyelni a színházi programokra is: a mindennap fellépő Vietnami Nemzeti Vízi-bábszínház mellett itt lesz többek között Danza Contemporánea de Cuba, a TÁP Színház, ráadásul, aki tavasszal elmulasztotta az ún. Holland Cunamit, az most pótolhatja. Ez utóbbi a Space Színház produkciója, és bemutatja az áldokumentarista színház eszközeivel, mi történne, ha Hollandia eltűnne a tenger alatt, és Magyarország fogadná be a menekülteket. Figyelemre méltó továbbá az Oktopus összművészeti helyszínen az ún. komolyzenei wurlitzer – a Zeneakadémia hallgatói próbálják meg így a klasszikusokat népszerűsíteni.

Persze a főszerep a kortárs könnyűzenéé: az öt nap alatt a világ élvonala ad koncertet itt: az R. E. M.-től a Kaiser Chiefs-ig, a Sex Pistolstól Jamiroquai-ig. És amennyiben hihetünk az időjósoknak: egész héten kánikula várható, tehát szombaton megdőlhet a 2006-ban felállított nézőrekord is (385 ezer fő). És elnézve a mindenidők legerősebb line-upját, ez nem is lenne csoda.

Milyen egy átlagos szigetelő?

A Sziget Fesztiválon mára kiegyenlített a nemek aránya, a 90-es évek végén még kétharmad-egyharmad volt a férfiak javára –derül ki Gábor Kálmán, Szemerszki Marianna és Gaul Emil tanulmányából. A szigetelők 40 százalékát a 25–29 évesek adják, ráadásul a fesztivál lakói többségében iskolázottabbak és jobb anyagi helyzettel rendelkeznek, mint egy átlagos fiatal: a nagy többség Budapesten vagy más városban lakik, és inkább a nyugati országrészben, semmint a keletiben. Ha a tanulmány eredményeit átlagoljuk: az átlagos szigetelő inkább férfi, mint nő, a nyugati országrészből vagy a fővárosból származik, és huszonkét évnél idősebb.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!