Hírek

2008.08.29. 14:42

Darázscsípés elleni vakcinát a tűzoltókocsikra!

Baranya összes tűzoltóautójában rendszeresítené a darázscsípés elleni oltóanyagot Tóth György megyei katasztrófavédelmi igazgató.

mti

„A tűzoltóság egyre több riasztást kap darazsak támadásával összefüggésben. Baranyában idén eddig hetvennyolc – csak augusztusban negyvennyolc – esetben kérték segítségünket darázsfészkek felszámolásához, de ez a munka az állományra is veszélyt jelent” – mondta Tóth.

A tűzoltók törvényben rögzített kötelességei közé tartozik segítséget nyújtani minden esetben, amikor emberi élet forog kockán. Ilyen lehet a darazsak megfékezése is, ám a napokban tűzoltó is kórházba került egy ilyen bevetést követően. A speciális védőruhába öltözött pécsi tűzoltót kesztyűje varrásánál csípte meg egy lódarázs, s később olyan allergiás tünetek jelentkeztek rajta, hogy egynapos kórházi kezelésre szorult. Tóth György közlése szerint nem kötelező tartani a tűzoltóautókon darázscsípés elleni oltóanyagot, ezért kezdeményezni fogja  az illetékes tűzoltóságok vezetőinél, hogy a megye összes kocsiján rendszeresítsék. Egy injekció 16 ezer forintba kerül, a projekt teljes költsége 200 ezer forint lenne.

A katasztrófavédelmi igazgató emellett fontosnak tartaná az állomány szűrését. Ebből kiderülne: kik azok, akik allergiások a darázscsípésre, és így fokozottan ki vannak téve a veszélynek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!