Hírek

2008.08.06. 06:09

Csak jó és rossz színház van

Tavaly szeptemberben alakult meg a szombathelyi Weöres Sándor Színház, igazgatójának a Nemzeti volt vezetőjét, Jordán Tamást nevezte ki a város közgyűlése. Az igazgató mindent elölről kezdene.

Mézes Gergely

[caption id="" align="alignright" width="260"] Jordán Tamás megvalósítja régi mániáját: agora lesz a színházból – fotó: Kallus György
[/caption] – Mikor kezdődik el a Weöres Sándor Színháznak ideiglenes otthont adó Helyőrségi és Művelődési Otthon, az úgynevezett HEMO felújítása?
– Az átalakítás egy uniós pályázatból fog megvalósulni, abban állapodtunk meg a várossal, hogy jövő májusban mi kiköltözünk, és az évad végén megkezdődhetnek a munkálatok. Ami nem egy régi kultúrház korszerűsítését jelenti, hanem sokkal többet: egy olyan kulturális teret akarnak itt kialakítani, amely megfelel a huszonegyedik század követelményeinek. És nem mellesleg: lesz benne színházterem is.

– Elég nagy váltásnak tűnik a Nemzeti után egy kultúrház színpada.
– Azért jöttem Szombathelyre, hogy megvalósíthassam régi mániámat. Szerintem a színháznak nem csak az a feladata, hogy előadásokat vigyen színre, hanem az is, hogy úgymond „agórája” legyen a városnak. Hogy beleszóljon a közösség életébe, hogy fóruma lehessen az itt lakóknak.

– Más típusú előadásokban kell ehhez gondolkodni, mint a például a Nemzetiben?
– Szerintem csak jó és rossz színház között érdemes különbséget tenni. Lehet nagyszerű egy zenés darab, és csapnivalóan rossz egy komoly drámai előadás. Mi nagyon sokfélét fogunk játszani, hiszen itt mindent elölről kezdünk. Egy új színház jön létre, amelynek nincs törzsközönsége, így nincs kialakult ízlésvilága sem. Tehát nagyon sok múlik a mi munkánkon.

A Weöres Sándor Színház társulata:

Czapkó Antal, Czukor Balázs, Csonka Szilvia, Endrődy Krisztián, Dömötör Tamás, Horváth Ákos, Kálmánchelyi Zoltán, Kelemen Zoltán, Kiss Mari, Németh Judit, Orosz Róbert, Péter Kata, Szabados Mihály, Szabó Tibor, Szerémi Zoltán, Tóth Ildikó, Trokán Péter, Vass Szilárd, Vlahovits Edit

– Miért épp Szombathelyet választotta? Az elmúlt években számos színházigazgatói posztra írtak ki pályázatot.
– Soha nem akartam színházigazgató lenni. Nem ezért vállaltam el ezt a munkát sem. Hanem azért, mert itt nincs előzmény, Szombathelynek sosem volt kőszínháza. Itt mi fogalmazhatunk meg mindent, ami színház. De ez nem jelenti azt, hogy a közönségünknek ne lenne összehasonlítási alapja: Szombathely az elmúlt években a legjobb előadásokat látta vendégül, a legjobb magyar társulatok léptek fel itt.

– Úgy tudni, az első előadás épp arról fog szólni, miként jött létre a színház. Szatíra lesz, vagy valami egészen más?
– A műfaját még nem definiáltuk. A darabot Egressy Zoltán írja, és terveink szerint Savaria egész történelme megelevenedik benne.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!