Hírek

2008.08.19. 17:00

Beindul ősszel a törvénygyár

Ötvennél is több törvényjavaslatot terjesztene az Országgyűlés elé ősszel a kormány. Egy részük uniós tagságból fakad, vagy nemzetközi szerződés, de például a kabinet törvénnyel parancsolna megálljt a tárgyalótermi erőszaknak.

Ambrus Vilmos

[caption id="" align="aligncenter" width="465"] Egy hónap alatt több mint 170 szakmai és civil szervezet jutatta el észrevételét az Egészségügyi Minisztériumhoz az új egészségügyi rendszer tervezetéhez kapcsolódóan. Ősszel ezeket is tárgyalja az Országgyűlés - fotó: Kallus György
[/caption] Emlékezetes: januárban egy férfi a Pest Megyei Bíróság egyik tárgyalótermében egy vasszékkel támadt a bírónőre. Márciusban a Magyar Gárda feloszlatásáért indított per első tárgyalásán a gárdisták megpróbálták megakadályozni, hogy a szervezet tagjain kívül más is bejusson a tárgyalóterembe. Akkor többen úgy nyilatkoztak, a gárdisták fellépése jogsértő volt. Nyilván a felsoroltakhoz hasonló eseteket akarja a jövőben elkerülni a kormány azzal, hogy törvényben szabályozná az igazságszolgáltatás zökkenőmentes működését. A már-már elolvashatatlanul hosszú nevű törvényjavaslat – a közrendet és a köznyugalmat veszélyeztető, valamint az igazságszolgáltatás működését zavaró jelenségek elleni hatékonyabb fellépés érdekében szükséges egyes törvények módosításáról szóló javaslat – azt célozza, hogy megelőzhető legyen a tárgyalótermi erőszak.

A jogállam védelme
„A javaslat ezenkívül – az utóbbi évek tapasztalatai alapján – a jogállam önvédelmének megerősítését is szeretné elérni” – mondta lapunknak Budai Bernadett kormányszóvivő. Hozzátette: a javaslat a gyülekezési törvényt is módosítaná. Ez azonban nem lesz egyszerű, mert e törvény elfogadásához úgynevezett minősített többségre, azaz a képviselők kétharmadának szavazatára van szükség. „A kormány benyújtja a törvényjavaslatot, a gyülekezési törvényről pedig valószínűleg folytatódnak majd az ötpárti egyeztetések” – mondta Budai Bernadett. A kabinet tervei között szerepel továbbá a kötelező gépjármű-biztosításra vonatkozó szabályozás átfogó módosítása. Ennek célja az általános feltételek, az ellenőrzés, a bónusz-malusz rendszer korszerűsítése.

Feketegazdaság fehérítése
Ősszel tovább szigorítaná a kormány a feketegazdaság elleni fellépést is. Az erről szóló törvényjavaslat egységes és szigorú szabályokban rögzítené a közbeszerzési eljárásokban, állami támogatásban, vagy állami garanciavállalásban részesülő cégek, vállalkozások munkaügyi feltételeit. Szintén ősszel újabb kísérletet tesz a kormány az alkotmánymódosításra, bár ez Budai Bernadett elmondása szerint nem átfogó alkotmányrevízió, hanem kisebb módosítás lenne. Az olyan, a kisebbségi kormány szempontjából kritikus, de különösen fontos törvényjavaslatok is ősszel kerülnek az Országgyűlés elé, mint a jövő évi költségvetés vagy az adótörvények. A költségvetéssel kapcsolatban még mindig él a kormánynak az a terve, hogy létrehozza a költségvetési hivatalt, ám az erről szóló, úgyszintén kétharmados többséget igénylő törvényjavaslatot csak akkor nyújtja be a parlamentnek, ha az elfogadáshoz szükséges többség biztosított.

PTK
Nagyobb, átfogóbb szabályozás lenne a polgári törvénykönyv (ptk) módosítása, illetve három törvényt kell majd megváltoztatni a 2009-től az egészségügyben bevezetendő szabályokhoz. A kormány tervezi a foglalkoztatási és szociális törvények módosítását, mindebben az Út a munkához program részletes szabályait rögzítenék. A kormány összesen – a kétharmados törvényjavaslatokat is figyelembe véve – 56 törvényt terjesztene az Országgyűlés elé. Ezzel a kabinet több törvényjavaslatot nyújtana be a parlamentnek, mint amennyit tavasszal. A törvényalkotási tervben 12 olyan javaslat is szerepel, ami átkerült a tavaszi törvényalkotási programból, de ezek nagy része már a parlament előtt van.

Sokan mondtak véleményt az egészségügyi programról

Alig egy hónap alatt több mint 170 szakmai és civil szervezet juttatta el észrevételét az Egészségügyi Minisztériumhoz az új egészségügyi rendszer tervezetéhez kapcsolódóan. Székely Tamás szakminiszter júliusban jelentette be, három törvény módosítását is igényli többek között a sürgősségi ellátás, a teljesítményvolumen-korlát és a biztosítási rendszer átalakítása. Az erről szóló társadalmi vita első szakasza augusztus 15-én zárult, a beérkezett vélemények értékelésére ezt követően kerülhet sor. Ősszel ezeket is tárgyalja az Országgyűlés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!