Hírek

2008.08.17. 16:49

Balaton: a luxus és a wellness a nyerő

Egyre többen érkeztek Dániából, Csehországból, Hollandiából és Ukrajnából is

Takács Z.

Az első fél évben 5,2 százalékkal mérséklődött a külföldi vendégforgalom a balatoni üdülőkörzet szálláshelyein. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentése szerint az első hat hónapban összesen 485 ezer vendéget fogadtak a magyar tenger partján a szállásadók, alig valamivel többet, mint egy évvel korábban.

[caption id="" align="aligncenter" width="400"] Egyre többen érkeztek Dániából, Csehországból, Hollandiából és Ukrajnából is
[/caption]

Az összes vendégforgalom háromnegyedét a belföldi vendégek jelentették, számuk 2,6 százalékkal haladta meg a 2007. első félévében regisztráltat. A Balatonnál megszállt vendégek csaknem 1,5 millió éjszakát töltöttek el a part közeli és a háttértelepüléseken, amely az egy évvel korábbihoz képest 1,4 százalékkal kevesebb. Ezen belül a külföldi vendégéjszakák száma 2,9 százalékkal csökkent, míg a belföldieké lényegében a tavalyihoz hasonlóan alakult. Az összes éjszaka kétötöde, a külföldi éjszakák 46 százaléka a Zala megyei gyógy- és wellness-szállodákban jelentkezett.

A külföldi vendégek a tavalyinál kissé hosszabb időt, átlagosan 5,1 éjszakát töltöttek el a balatoni szálláshelyeken, a belföldiek viszont kevesebb ideig, csupán 2,4 éjszakára maradtak. A balatoni üdülőkörzet vendégéjszakáinak 78 százalékát a szállodák – ezen belül legnagyobb arányban a négy-, illetve háromcsillagos kategóriájú szálláshelyek – regisztrálták. Egyre többen veszik igénybe az újonnan megnyílt ötcsillagos szállodákat is, ahol a vendégek 2008 első hat hónapjában 45 ezer vendégéjszakát töltöttek el.

Kevesebb német vendég

A legnagyobb számban jelen levő osztrák és német vendégek száma ugyan 16-20 százalékkal csökkent, de kétszer többen érkeztek Dániából, mintegy másfélszer annyian Csehországból, Hollandiából, Ukrajnából és az amerikai földrészről a Balaton partjára. Az országhatáron túlról érkező vendégek kilenctizede választotta a part közeli települések szálláshelyeit, míg a belföldi vendégek körében ez az arány 85 százalékos volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!