Hírek

2008.08.12. 17:29

Alig harminc év után vége lesz Bős–Nagymaros pusztításának?

Közös stratégiai, környezeti vizsgálat indításáról írtak alá tegnap megállapodást Magyarország és Szlovákia kormányküldöttségének vezetői a bős–nagymarosi vízlépcső ügyében.

VM

Ezzel megkezdődhet a környezeti rehabilitáció tervezése a Szigetközben, a Csallóközben és a bős–nagymarosi projekt más érintett szakaszain.

A környezeti vizsgálatot 2009 végére végzik el, költsége a magyar fél számára 100 millió forintra tehető. „Ha most indulna hasonló közös beruházás, a környezetvédelmi hatásvizsgálat elvégzésével kellene kezdeni, mert ez az európai rend” – fogalmazott Erdey György, a magyar kormányküldöttség vezetője.

Magyarország és Szlovákia 1977-ben írt alá szerződést a bős–nagymarosi vízlépcsőrendszer közös megépítésére és üzemeltetésére. A gátrendszer ellen Magyarországon 1980-ban erőteljes tiltakozás kezdődött, annak kedvezőtlen környezeti hatásai miatt. A hágai Nemzetközi Bíróság végül mindkét felet elmarasztalta, az ítélet szerint Magyarország jogtalanul szüntette meg az 1977-es vízlépcsőszerződést, Szlovákia pedig jogtalanul helyezte üzembe a bősi erőművet. V. M.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!