Hírek

2008.08.16. 16:48

A magyar népzene erős, modern, hatékony

A WOMEX-et, azaz a World Music Expót 1999-ben alapították azzal a céllal, hogy a világzenében nyújtott, nemzetközi szinten kiemelkedő teljesítményeket jutalmazzák.

Hegedűs Rita VR

Minden évben rendeznek egy világzenei szakvásárt, amelyen az összes lemezkiadó, szakújságíró és zenész jelen van. Ez a műfaj legnagyobb eseménye. „Fantasztikus meglepetés. Európából még senki sem kapta meg ezt a díjat, mi vagyunk az elsők. Fontos megjegyezni, hogy a díj nemcsak a Muzsikás együttesnek szól, hanem a magyar népzene elismerése is egyben” – mondta el lapunknak Hamar Dániel, a Muzsikás együttes egyik tagja, akit épp nyaralás közben ért a jó hír.

[caption id="" align="aligncenter" width="400"] A Muzsikás együttesnek ez a nyara felettébb jól sikerült.
[/caption]

„Horvátországban a tengerparton hívott fel Joe Boyd, aki a lemezeink kiadója, és mellesleg épp könyvet ír a WOMEX-ról. Tőle tudtam meg, hogy megnyertük a díjat, és neki kell a laudációt mondania.”

A WOMEX-et eddig olyan hírességek kapták, mint például Juan de Marcos Gonzalez, akit a Buena Vista Social Clubból ismerhetünk, a dél-afrikai The Mahotella Queens, a pakisztáni Nusrat Fateh Ali Khan vagy az örmény Jivan Gasparyan. Tavaly a belízi Andy Palacio és Ivan Duran nyerte el a díjat. „November másodikán lesz az ünnepélyes díjátadó Sevillában, ahol természetesen mi is fel fogunk lépni” – tette hozzá izgatottan Hamar Dániel.

A Muzsikás együttesnek ez a nyara felettébb jól sikerült. Júliusban jelölték őket a Prima Primissima-díjra, majd meghívást kaptak a BBC PROMS Fesztiválra Londonba. „Ez a világ egyik legfontosabb és legrégibb komolyzenei eseménye, 114 éve minden évben megrendezik. Az idén fordult elő először, hogy egyik koncertjüket a népzenének szentelték. Ezen az angolszász mellett csak magyar népzene szólt a mi előadásunkban” – mesélte Hamar Dániel. A Muzsikás együttes a London Sinfonietta-val közösen Bartók Béla Román népi táncát adta elő a londoni Royal Albert Hallban. A koncertet nemcsak a BBC, hanem a Bartók Rádió is élőben közvetítette.

„Idén lett 35 éves a Muzsikás együttes. Kevés olyan zenekar van, amely ennyi időn keresztül dacolva a divathullámokkal ugyanazt a zenét játssza, és még mindig jelen van a fesztiválokon. A magyar népzene erős, modern, hatékony, a lélekről és az életről szó. Nekünk ehhez nem kell semmit hozzátenni. Ez volt a célunk, és úgy néz ki, a világ elfogadta” – tette hozzá büszkén Hamar Dániel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!