Hírek

2008.08.11. 14:52

A kormány még nem tudja, mennyivel emelik a gázárakat

A gázáremelés mértékét a Magyar Energia Hivatal ajánlása alapján a szakminiszter hirdeti ki, az emelés mértékéről nem tud a kormány.

mti

A Magyar Energia Hivatal (MEH) sem kommentálta saját javaslatát, így azt a kormány sem tehette meg – fűzte hozzá Daróczi Dávid, aki emlékeztetett arra, hogy a hivatal a szaktárcának, és nem a kormánynak küldi meg árjavaslatát.

A Napi Gazdaság információi szerint a MEH 11 százalékos kisfogyasztói földgázáremelést tart indokoltnak október 1-jétől; ugyanakkor a hivatal számolt egy „visszafogott” változattal is, amelyben 9,9 százalékos emelés szerepel.

A MEH szóvivője közölte: nem kommentálja a sajtóban megjelent 11 százalékos földgázáremelés hírét, a hivatal elküldte az árváltoztatási javaslatát az energiaügyi minisztériumnak. Hozzátette: az októbertől esedékes árváltoztatásról szóló döntés kizárólagos joga a miniszter kezében van.

Az idén már háromszor volt gázáremelés. Legutóbb a közüzemi lakossági földgázárak átlagosan 9,9 százalékkal emelkedtek 2008. július 1-jén, a közüzemi nem lakossági végfelhasználói átlagár pedig 7,7 százalékkal nőtt. Akkor az áremelést elsősorban a kőolaj drágulásával indokolták. A szakma mintegy 12,5 százalékos végfogyasztói áremelést tartott volna szükségesnek.

Április elsejétől a lakosság számára 5,8, a nem lakossági fogyasztóknak pedig 5,2 százalékkal emelkedett a földgáz végfogyasztói ára, bár akkor a MEH 13,5 százalékot tartott volna szükségesnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!