Hírek

2008.07.22. 17:53

Zalában kóbor szürkemarhák pusztítják a veteményeseket

Másfél éve kóborol Zala megyében egy elszökött szürkemarha-gulya, az állatok már több milliós kárt okoztak a veteményesekben.

Maros László

A Zalai Hírlap szerint a jószágoknak nagyon tetszik a szabad élet, számuk 30-ról 50-re nőtt kiszabadulásuk óta. Mivel védett, őshonos háziállatok, kilövésük tilos. A helyiek legfeljebb elkergethetik őket földjeikről, ám ez sem jelent megoldást, mert ilyenkor az állatok beveszik magukat a nádasba, a gazdák távozása után pedig visszatérnek.

A hatóságok már többször is megbírságolták a gulya tulajdonosát, aki szívesen túladna a csordán. Egy helyi állattartóval már meg is egyeztek az adásvételről, de a szürkemarhák befogása csak a villanypásztor beüzemelése után lehetséges. Áram azonban nincs a környéken és a szolgáltató elutasította a légkábel kiépítését. A földalatti elektromos vezeték lefektetéséhez pedig a közlekedési hatóság engedélye szükséges, amire heteket kell várni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!