Hírek

2008.07.28. 16:11

Újabb folyószakaszokra rendeltek el készültséget

Újabb folyószakaszokra kellett árvízvédelmi készültséget elrendelni, összesen 250 kilométeres hosszúságban, így országosan 16 folyón és patakon, 641 kilométeren zajlik védekezés, a Sajó és a Hernád áradása miatt pedig több főútvonalat le kellett zárni.

MTI

Elérték Magyarországot a Tisza felső szakaszáról elindult jelentős árhullámok. Hétfő reggel a Tisza tizenegy szakaszán harmadfokú, hét szakaszán másodfokú készültséget rendeltek el.  Tiszabecsnél 10 órakor 544 centiméter volt a vízállás, lassú áradás tapasztalható. A Tiszán a szakemberek a következő napokra harmadfokhoz közeli vagy azt meghaladó tetőzésekre számítanak,  amelyek azonban sehol sem közelítik meg a korábban mért legmagasabb  szinteket.

Az elmúlt 24 órában jelentős mennyiségű csapadék nem érkezett a Felső-Tisza vízgyűjtőjére, így az árhullámnak várhatóan nem lesz  utánpótlása, de óvintézkedésként megerősítik a Tisza gátját két  beregi töltésszakaszon, erről a térség védelmi bizottsága döntött  hétfőn. A fővédvonalrésznek számító egy kilométeres töltésen a  kaszálást már befejezték, a tervek szerint lefóliázzák a földsáncot  és homokzsákokkal is megemelik.

A Tiszán Vásárosnaménynál 890-910 centiméteres vízállást jeleznek előre a vízügyi szakemberek, ez 30 centiméterrel közelíti  meg az eddig mért legnagyobb magasságot. A vízügyi szakemberek tájékoztatása szerint jelentős mennyiségű hulladék úszik az áradó vizeken. A szemét néhol a vízfelület 60-70 százalékát beborítja a folyókon. A Tiszán már Tiszatelek környékén jár az első nagyobb, úszó szemétszőnyeg. A hulladékot ukrán és román területről sodorja magával a Tisza és a Szamos.

A vártnál lassabban árad a Hernád az alsó szakaszokon, Gesztelynél hétfőn várható tetőzés, amelynek a szintje azonban messze elmarad a valaha mért legnagyobb, 474 centiméteres  vízállástól. A Hernád áradása miatt hétfőn fél egykor lezárták a forgalom elől a Halmaj és Kiskinizs közötti utat, amelyen 20-40 centiméteres  víz folyik keresztül, ezért nem lehet megközelíteni a települést  közúton - mondta a Magyar Közút Kht. megyei igazgatóságának  ügyeletese.

A Sajó áradása miatt pedig hétfőn délután egy órakor lezárták a Muhi és Köröm közötti út egy szakaszát a forgalom elől. Borsodban jelenleg már hét út egy-egy szakasza járhatatlan az árvíz miatt. A Hernád áradása miatt, amely a vártnál később tetőzik nem lehet  közlekedni a Novajidrány és Vizsoly, a Pere és Hernádszentandrás, a Sajólád és Bőcs, a Fügöd és Ináncs, a Kiskinizs és Hernádkércs,  valamint a Halmaj és Kiskinizs közötti út egy-egy szakaszán. Az árhullám levonulása lassúbb a vártnál, ezért a Hernád tetőzése csak hétfőn, a nap második felében várható

Az érintett területeken sehol sincs vészhelyzet az árhullám  miatt. Összesen kétezer ember munkáját koordinálják a vízügyesek, a  védekezés költsége mára jóval meghaladta a százmillió forintot. A Bodrog forrásfolyói - a Latorca alsó szakasza kivételével -  lassan apadnak, hétfőn az országhatárnál, Felsőbereckinél a vízmérce  585 centimétert mutatott, a készültség elsőfokú. Jelenleg 135 kilométer hosszan másodfokú, 158,5 kilométer  hosszan pedig harmadfokú készültség van érvényben. Az árvíz  országosan több mint négyezer hektár földterületet érint. Nyolc  szakaszon rendeltek el belvízkészültséget: öt szakaszon másodfokút,  három szakaszon elsőfokút.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!