Hírek

2008.07.22. 08:10

Szerbiában elfogták Karadzsicsot

Elfogták Radovan Karadzsicsot, a népirtással vádolt egykori boszniai szerb vezetőt - jelentették be éjszaka Szerbiában.

MTI - AS - VGO

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Éjszaka már ki is hallgatták Radovan Karadzsicsot
[/caption]Szarajevóban örömünnep tört ki az utcákon, több vezető politikus, köztük Nicolas Sarkozy francia elnök és Fehér Ház is üdvözölte a 13 éve bujkáló háborús bűnös elfogását. Az "Európa Oszama Bin Laden"-jének is hívott, 63 éves Karadzsics elfogásának és őrizetbe vételének részleteiről bővebben nem tájékoztattak.

Keddre virradóra kihallgatták Belgrádban a szerb biztonsági szolgálatok által elfogott, háborús bűnökkel vádolt volt boszniai szerb elnököt - közölték szerb igazságügyi forrásból. Milan Dilparics vizsgálóbíró valamivel hajnali három óra előtt a szerb hírügynökségnek megerősítette, hogy megtörtént a meghallgatás. A bíró arra a kérdésre, hogy döntött-e arról, fennállnak-e a hágai kiadatás feltételei, röviden úgy válaszolt: "mindent befejeztünk".  Hírügynökségi beszámoló szerint Karadzsicsnak a hágai Nemzetközi Törvényszéken (NT) lefolytatandó büntetőperére az odáig vezető jogi eljárás bonyolultsága miatt talán még hónapokat kell várni.

Az elfogás hatással lehet Szerbia uniós csatlakozására is: a tagságra váró Szerbiának ugyanis az unió azt is feltételül szabta, hogy a hágai Nemzetközi Trövényszékkel együttműködve kézre kell keríteniük a háborús bűnösöket. Karadzsicsot a hágai Nemzetközi Törvényszék egyebek mellett azzal vádolja, hogy ő a felelős az 1995-ös srebrenicai mészárlásért, amikor csaknem 8 ezer muzulmán halt meg.

Óvást nyújt be Karadzsics ügyvédje a kiadatás ellen

Karadzic ügyvédje kedden bejelentette, hogy óvást fog benyújtani a volt boszniai szerb elnök kiadatása ellen. Svetozar Vujacic közölte a Tanjug hírügynökséggel, hogy Karadzic hétfőn este adott neki felhatalmazást arra, hogy képviselje a belgrádi különleges bíróságon. Az ügyvéd szerint a háborús perekben eljáró bíróság vizsgálóbírója, Milan Dilparic hétfőn este utasítást adott a kiadatási eljárás megindítására, miután kihallgatta ügyfelét. Az eljárást a törvények szerint maga a vádlott, az ügyvédje, illetve az illetékes ügyész támadhatja meg. Az óvásról háromtagú bírói testület határoz.

Magyarország üdvözli Karadzic letartóztatását

A magyar Külügyminisztérium üdvözli a háborús bűnökkel vádolt volt boszniai szerb vezető, Radovan Karadzic letartóztatását. Erről a tárca szóvivője kedden közleményben tájékoztatta az MTI-t. Karadzic elfogása bizonyítja, hogy az új szerb kormány valóban elkötelezett a Hágai Törvényszékkel való együttműködés és az európai integrációs folyamat továbbvitele iránt - olvasható Szelestey Lajos közleményében. Mint írta, Szerbia együttműködése a Hágai Törvényszékkel az ország európai közeledésének szempontjából alapvető fontosságú az EU-tagállamok, így Magyarország számára. A Külügyminisztérium annak a reményének is hangot adott, hogy hamarosan kézre kerítik a törvényszék által háborús bűnök miatt körözött többi gyanúsítottat is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!