Hírek

2008.07.14. 19:16

Ötperces interjú: Csonka Tamás

Országos Meteorológiai Szolgálat – veszélyjelző meteorológus

Boda Veronika

[caption id="" align="alignleft" width="150"] Csonka Tamás - veszélyjelző meteorológus
[/caption] – Alaposan felborult az idő, jókora záporokat kapunk a nyakunkba. De mi alapján határozzák meg viharnál a riasztási szintet?
– 2006 januárjától működik a jelenlegi rendszer. Zivataroknál három veszélyességi szintet különböztetünk meg: a citromsárga fokozat a 90 kilométer/óra alatti széllel járókat jelzi. A narancssárgával a heves zivatart jelöljük, 2 centiméternél nagyobb jégdarabokkal és 90 kilométer/ órát meghaladó széllel. A piros riasztási szint csak a vihar kiterjedésében tér el a narancstól.

– Mire kell figyelnünk?
– Ha villámtevékenységet észlelünk, alapvető, hogy ne álljunk fa alá. A két centiméternél nagyobb jegek pedig kárt okozhatnak az autókban és a testben is. Ha szabadtéri programokra indulunk, vagy éppen építkezünk, mindig tájékozódjunk az időjárásról.

– Zivatar előtt mennyi idővel tudnak riasztani?
– Az optimális egy-három órával a zivatar előtt lenne, de előfordul, hogy csak 15-30 perccel előtte tudjuk kiadni a riasztást a vihar gyors változásai miatt.

– Hogyan értesítik ilyenkor a lakosságot?
– Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján jelenik meg először a riasztás. A honlap automatikus üzenetet generál az Országos Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség ügyeletének, amelyet telefonon is megerősítünk. A riasztást ők terjesztik az egyes alegységeik között, az alegységek pedig eljuttatják a helyi médiának és a szabadtéri rendezvényeknek.

– Mire számíthatnak a szabadságra készülők?
– Egy lassan haladó frontrendszer van fölöttünk, amely miatt még ma is számítani lehet változékony, szeles időre. Szerdán kicsit javul, melegszik az idő, de a nagy hőség egy ideig még nem tér vissza.

Boda Veronika Csonka Tamás - veszélyjelző meteorológus -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!