Hírek

2008.07.14. 10:48

Nyolcvanszor riasztották a tűzoltókat

Csaknem 80-szor kérték a tűzoltók segítségét éjjel a Dunántúlon végigsöprő vihar miatt: többnyire a kidőlt fákat vagy leszakadt faágat kellett eltávolítaniuk. A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint Nyugat-Dunántúlon a reggeli, délelőtti órákban is előfordulhatnak heves zivatarok.

FH

Győr-Moson-Sopron megyében akadt a legtöbb dolguk a tűzoltóknak éjjel a vihar miatt, csak ebben a megyében 30-nál is többször hívták őket – mondta el Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője. Többségében a szél miatt kidőlt fák vagy a leszakadt faágak eltávolításában kellett segíteniük. Három helyen a vasúti forgalom is szünetelt épp emiatt. Győrújbaráton és Győrszentivánon azonban azért riasztották a tűzoltókat, mert egy 100 négyzetméteres pajta és családi ház tetejét bontotta meg a vihar.

Zala megyében csaknem 20 hívást kaptak a tűzoltók, elsősorban Lenti térségéből, itt is többségében a kidőlt fák okoztak gondot. Komolyabb kárt az okozott, amikor egy fa egy kamionra dőlt.

Komárom-Esztergom és Veszprém megyében összesen 25 riasztást kaptak a tűzoltók, szintén a nagy szél miatt kidőlt fák és leszakadt faágak miatt.

A vihar miatt senki sem sérült meg, és kitelepíteni sem kellett egyetlen embert sem – mondta Szentes György.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat közben a reggeli, délelőtti órákra az ország nyugat-dunántúli területére ismét narancsszínű riasztást adott ki. Ez azt jelenti, hogy heves zivatarok várhatók, előfordulhat 90 kilométer/óránál erősebb széllökés és 2 centisnél nagyobb jégeső is. Helyenként felhőszakadásra is lehet számítani, azaz 30 milliméternél is több eső hullhat.

Felhőszakadásra és jégesőre kell számítani

A hétfő délutáni órákban kevés napsütés mellett gyakran erősen megnövekszik a felhőzet, és országszerte számíthatunk eső, zápor, zivatar kialakulására. A zivatarokat felhőszakadás, jégeső, szélvihar és helyenként 100 km/h feletti széllökések kísérhetik. Nagy területen hullhat kiadós mennyiségű csapadék. Az északias légmozgás általában mérsékelt marad. A hőmérséklet csúcsértéke 22 és 27 fok között alakul, de ahol hosszabb időre kisüt a nap, ott ezen értékek felett is alakulhat a maximumhőmérséklet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!