Hírek

2008.07.21. 17:42

Mit keres a kereskedő a dinnyén?

Karsai feljelent - A felvásárlók szerint nem tartható sokáig a 30 forintos ár

Kovács Erika

Feljelentésekkel folytatódik a „dinnyeháború” Békésben. Karsai József országgyűlési képviselő "halálos fenyegetés miatt" tesz feljelentést Simonka György vállalkozó és a medgyesbodzási telepét védő biztonsági őrök főnöke ellen. Ezügyben Szilvásy György tárca nélküli miniszterhez is fordult. - A mezőkovácsházi rendőrkapitány ellen szóbeli bejelentést tettem az igazságügyi államtitkárnál - mondta Karsai. - Kértem, vizsgálja ki, jogosan engedte-e ki a 10 dinnyével megrakott kamiont? Jogosan büntettek-e meg nyilvánvalóan az utasítására vétlen gazdákat? Az államtitkár két napot kért a tájékozódásra.

[caption id="" align="aligncenter" width="400"] Karsai feljelent - A felvásárlók szerint nem tartható sokáig a 30 forintos ár
[/caption]

Simonka György rágalmazásért és fenyegetésért vár jogorvoslatot Karsaival szemben. A Simba Hungary ügyvezetője 24 dél-alföldi felvásárló cég által aláírt nyilatkozatában leszögezi: a jelenlegi piaci árak mellett a 30 forintos felvásárlási ár nem érvényesíthető. Simonka levezette, mennyit keresnek a felvásárlók a dinnyén. - Ha kilónként 54 forintért adom el az áruházláncnak, akkor 10 százalékot vissza kell téríteni az áruháznak reklámkiadások miatt, 10 forint a fuvardíj, 11 forint a konténer költsége. Ki lehet számolni, mennyi haszon marad. Megpróbáltuk megadni a 30 forintos árat, de nem megy, megbénítaná a kereskedelmet. Leállna a dinnye kivitele. Simonka arra kérte Karsait, segítsen megnyugtatni a piacot.

A térségi dinnye legfőbb vásárlói a csehek, a szlovákok, a lettek, a litvánok és a lengyelek. Ők most, a hétvégi blokád miatt inkább az olasz, a macedón és a szerb piacon tájékozódnak. A tavalyihoz képest 5-10 százalékkal, 7 ezer hektárra csökkent az idén a dinnye termőterülete Magyarországon. A betakarított termés mennyisége azonban tavalyhoz képest így is mintegy 30 ezer tonnával, 180 ezerre nőhet. A magyar dinnye mintegy 60 százalékát külföldre viszik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!