Hírek

2008.07.05. 17:21

LIGA: megdöbbentő Paczolay nyilatkozatát a népszavazásról

A LIGA Szakszervezetek megdöbbentőnek tartja azt, hogy Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság frissen kinevezett elnöke a népszavazás intézményét nem támogatja, de legjobb esetben is csak sokkal szigorúbb feltételek mellett, és csak bizonyos körök számára engedélyezné.

BAMA

A szakszervezeti szövetség szombati közleményében teljességgel elfogadhatatlannak nevezi, hogy "a jogállamiság védelmezője másodlagosnak, figyelmen kívül hagyhatónak tartja a nép akaratát, minden demokratikus rendszer alapját". Az Ab új elnöke a héten több hetilapnak nyilatkozott a népszavazásra vonatkozó szabályozással kapcsolatban. Egyebek közt azt mondta, hogy a népszavazás intézményét ésszerű korlátok közé kell szorítani, hogy ne legyen bárki számára nyitott a kezdeményezés lehetősége. Azt is mondta, hogy országszerte semmiképp sem híve ennek az intézménynek. Példaként említette Németországot, ahol csak helyi népszavazás van.

A LIGA közleménye szerint különösen elfogadhatatlan ez a felvetés most, amikor "a húsz éve az önrendelkezés útjára lépett Magyarország szakszervezetei és civil szervezetei történelmi tettet hajtottak végre azzal, hogy önálló, pártfüggetlen kezdeményezésként, összefogva elérték, hogy a kormány alkotmányos és törvényes keretek között visszavonjon egy olyan törvényt, amelyet gyakorlatilag egyetlen ember sem támogatott az országban".  A közlemény a LIGA Szakszervezetek tb mentő népszavazási kezdeményezésére utal, amelynek során - a civil szervezetek összefogásával - az előírt idő harmada alatt összegyűjtötte a szükséges minimális aláírások két és félszeresét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!