Hírek

2008.07.05. 06:38

Könnyed szolgáltatóváltás

Könnyebbé tették a fogyasztók életét az ADSL-szolgáltatók: tegnapi megállapodásuk értelmében a jövőben sokkal egyszerűbb lesz átszerződni egyiktől a másikhoz. Eddig minden második próbálkozó feladta, mert túl nehézkes volt a váltás.

Németh Márk

[caption id="" align="alignleft" width="465"] Előfizetéssel is könnyebb lesz ezentúl internetszolgáltatót váltani - fotó: Kallus György
[/caption]Könnyebb lesz ezentúl internetszolgáltatót váltani, akkor is, ha már van előfizetésünk.  Augusztus közepétől ugyanis már csak legfeljebb 11 napot vesz majd igénybe az ADSL-szolgáltatóváltás, ráadásul úgy, hogy ez idő alatt egyetlen napra sem fog szünetelni az internet-hozzáférés. Erről írt alá pénteken megállapodást több mint húsz hazai kiskereskedelmi és három nagykereskedelmi ADSL-szolgáltató, valamint Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke, és Takács Péter, a hírközlési és fogyasztói jogok képviselője.

A megállapodás azért is fontos, mert az elmúlt években a szélessávú előfizetési díjak a töredékére csökkentek (2005 óta több mint 40 százalékkal), a széles sávon internetezők száma pedig megduplázódott (600 ezerről 1,4 millió fölé emelkedett), így mind több ember kerülhet abba a helyzetbe, hogy régi internet-előfizetését újra cserélné.
Eddig kevesen éltek a szolgáltatóváltás lehetőségével, mivel az bonyolult és időigényes folyamat volt. Gyakran 30-60 napig is eltartott, amíg le lehetett végre mondani a régi előfizetést az első szolgáltatónál, és meg lehetett kötni az újat a másiknál. Az átmeneti időszakban pedig gyakran hetekig mellőznie kellett az ügyfélnek az internet-hozzáférését. Nem is csoda, hogy a hatóság statisztikái szerint a szolgáltatóváltást kezdeményező ügyfeleknek több mint a fele, 56 százaléka feladta a próbálkozást, és maradt mégis a régi előfizetésénél.

Talán jöhet egy új mobiltársaság

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (MHH) a verseny élénkítése miatt megfontolja a negyedik mobilfrekvencia újbóli pályáztatását, illetve dönt arról is, hogy mi legyen a 450 megahertzes frekvencia sorsa – mondta Márton György, az NHH szóvivője. A hatóság július közepén tájékozódik arról, mi a véleményük a piaci szereplőknek, illetve az érintetteknek a vezeték nélküli távközlésről, illetve a szélessávú szolgáltatásokról és verseny élénkítéséről.

Az internetszolgáltató cégek mostani megállapodása nyomán a jövőben a fogyasztók a mainál lényegesen egyszerűbben és gyorsabban tudnak majd szolgáltatót váltani. A legfontosabb változás, hogy az internetszolgáltató-váltást ezután elegendő az új szolgáltatónál kezdeményezni, és amennyiben az előfizetőnek nincs lejárt számlatartozása, esetleg hűségnyilatkozata, a váltás az eddigi 30-60 nap helyett 11 napon belül megtörténik. A régi szolgáltató nem „ülhet rá” a folyamatra, mert öt nap után az új szolgáltató automatikusan jogosult lesz átrendezni a kapcsolatot. Nincs egyéb dolga tehát az ügyfélnek, mint kiválasztani az internetezési igényeinek leginkább megfelelő ajánlatot, és kapcsolatba lépnie az új szolgáltatóval, és jeleznie az előfizetés iránti igényét.

A hűségnyilatkozattal megkötött felhasználókat azonban nem tudja kimenteni a helyzetükből ez a megállapodás.  Az „egykapus” ügyintézés mellett szintén fontos újdonság a szünetmentesség, vagyis hogy a fogyasztó internet-hozzáférése egy percre sem szakad meg a váltás során. A gyorsított eljárásra már csak alig több mint egy hónapot kell várniuk az ügyfeleknek: a szolgáltatóváltás egyszerűsítését kezdeményező Takács Péter közölte, hogy a megállapodást aláíró szolgáltatók vállalták, hogy július 15-ig az együttműködési megállapodásban foglaltaknak megfelelően módosítják általános szerződési feltételeiket, és így legkésőbb augusztus közepétől már ennek alapján lehet ADSL-szolgáltatót váltani.

Sajnos a könnyített ügymenet csak az ADSL-szolgáltatáson belül váltást teszi könnyebbé, így aki technológiát is váltani kíván –  tehát például kábelen, vagy mobilinterneten keresztül akar internetezni –, annak egyelőre nem jelent változást a mostani megállapodás. Az NHH természetesen arra törekszik, hogy hamarosan az egész internetszolgáltatási piac hasonló módon átjárható legyen, de nincsen még céldátum arra vonatkozóan, hogy ez mikor valósulhat meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!