Hírek

2008.07.10. 16:59

Komoly gondban az egyetemek

A tervezett mesterszakok felét visszadobta a Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB).

F. K.

Ezzel veszélybe került a tanárképzés: jövőre az egész országban nem indul történelemtanári mesterképzés, és a biológiatanárokat is csak Szegeden oktatják majd. Mesterfokon germanisztikát vagy biotechnológiát sem lehet majd tanulni. Magyartanárképzés pedig idén nem lesz sem az ELTÉN, sem a Nyugat-Magyarországi Egyetemen.

Az idén végzett először tömegesen az új képzési rendszerben tanulók első évfolyama. A három éves alapképzésről a diákok elvileg tovább jelentkezhetnének a két éves mesterképzésre. A felsőoktatási intézményeknek azonban már ősszel el kellene indítaniuk az ezekhez a képzésekhez kapcsolódó mesterszakokat, hogy folytathassák a tanulmányaikat.

Csakhogy a tervezett mesterszakok közül a MAB igen soknak nem engedélyezte az elindulását: a 137 mesterszakból 58-at „dobott vissza” a testület. Ha a saját egyetemük nem indít mesterszakot, jelentkezhetnek más intézményekbe, de azok várhatóan a saját diákjaikat előnyben részesítik, így lehet, hogy több kiváló képességű diák használható diploma nélkül kerül ki az utcára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!