Hírek

2008.07.18. 18:03

Kődobálás a nyugtató után

Újabb ítélet született a melegfelvonulás utáni harc következményeként. Ezúttal jogerős, egy év nyolc hónapnyi felfüggesztett börtönbüntetés. Az eddigi ítéletekről és a tojásdobálásról azonban tovább folyik a vita.

Ambrus Vilmos

„Elkapott a tömegpszichózis, elborult az agyam, nem is ismertem magamra" – mondta az a 26 éves férfi, akit egy év és nyolc hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt jogerősen hivatalos személy elleni erőszak és garázdaság miatt pénteken a Pesti Központi Kerületi Bíróság, amiért a melegfelvonuláson utcakövekkel dobálta a rendőröket. A korábban garázdaság miatt már büntetett fiatalember július 5-én hazafelé tartott az Andrássy úton, belekeveredett a tömegbe, ahol saját elmondása szerint „hülyeséget csinált".  Egy másik, felfüggesztett börtönre ítélt kődobáló, aki a felvonuláson a "Mocskos buzik!" rigmust kiabálta, azzal védekezett: nyugtatók hatása alatt állt.

[caption id="" align="aligncenter" width="400"] Újabb ítélet született a melegfelvonulás utáni harc következményeként. Ezúttal jogerős, egy év nyolc hónapnyi felfüggesztett börtönbüntetés. Az eddigi ítéletekről és a tojásdobálásról azonban tovább folyik a vita.
[/caption]

A melegfelvonulás óta politikusok, civilek, jogászok és jóformán mindenki azon vitatkozik: hogyan lehet elejét venni a július 5-ihez hasonló randalírozásoknak. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök múlt heti, a közjogi méltóságokkal történt találkozója után azt mondta, a köztársaság legalapvetőbb jogai közé tartozik a szólás és a gyülekezés szabadsága, ugyanakkor az is, hogy bárki szabadon meghatározhassa nemzeti, vallási, kulturális hovatartozását, szexuális identitását. Draskovics Tibor igazságügy-miniszter szerint akár a Btk. módosítását is mérlegelni kell, ezt a szándékot civil szervezetek is helyeslik.

A melegfelvonulás történéseinek egyébként van egy különösen érdekes és érzékeny kérdése: véleménynyilvánítás-e a tojásdobálás. Szabó Máté ombudsman szerint egyértelműen nem. Kónya István, a Legfelsőbb Bíróság büntetőkollégiumának vezetője ezzel kapcsolatban azt mondta: a

Rendőri védelem 33 millióért

A rendőrségtől kért és kapott is védelmet az a bár tulajdonos, aki attól rettegett, hogy a budapesti Meleg Büszkeség Napján támadás érheti. A biztonsági óvintézkedés sikerült is, mindez azonban több mint 30 millió forintjába került a külföldi tulajdonosnak, aki nem hitt a szemének, amikor kézhez kapta a számlát. Az amerikai bártulajdonos védelmére mintegy száz rendőr érkezett, a szórakozóhelyet nem is érte támadás. Aztán jött számla is: a rendőri védelem 33 millióba került.

bírói gyakorlatban más személy tojással történő megdobálása a körülményektől függően büntetendő cselekmény lehet, és akkor már nem része a véleményszabadságnak. Arról a szakemberek között is vita folyik, hogy ez a cselekmény minősíthető-e erőszakos magatartásnak, ami bűncselekménynek is minősíthető.

A bíróságokat vélhetően más is foglalkoztatni fogja. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) korábban tiltakozott, mert a szervezet szerint a bíróság enyhe ítéleteket hozott a melegfelvonuláson tojásokat dobálók ügyében. A bíróság döntése értelmében "a tojásdobálás a véleménynyilvánítás általánosan elfogadható formája", ez pedig a TASZ álláspontja alapján megdöbbentő.

A bírósági gyakorlatot kritizálta két SZDSZ-es képviselő is. Magyar Bálint és Pető Iván azt kérdezi az igazságügyi tárca vezetőjétől: ha a békésen tüntető állampolgár meg kívánja akadályozni, hogy megdobálják, nem számít-e büntetendő cselekménynek, ha elhajol, vagy éppen hátralép a tojások elől, "hiszen ilyen módon nyilvánvalóan korlátozza a másik, kevésbé békés honfitársának az igazságszolgáltatás gyakorlata által szentesített véleménynyilvánítási szabadságát". A melegfelvonuláson történt rendbontásnak eddig 63 gyanúsítottja van, és 16 büntetőügy van folyamatban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!