Hírek

2008.07.01. 14:47

Kihantolják a Ceausescu házaspárt

A bukaresti ítélőtábla döntése értelmében a román honvédelmi minisztérium köteles felnyitni az 1989 decemberében kivégzett Ceausescu házaspár sírját.

BAMA

A tárcának azt kell bebizonyítania, hogy valóban abban a katonai temetőben hantolták-e el az 1989-ben kivégzett Nicolae Ceausescu egykori kommunista diktátort és nejét, ahol a köztudat szerint jelenleg nyugszik. Az erre irányuló pert a diktátor házaspár gyermekei indítottak a tárca ellen. A bíróság abban az ügyben elmarasztalta a román védelmi minisztériumot, hogy az utódok számára nem igazolta hivatalos iratokkal, hol hantolták el a házaspárt.

Ceausescu hozzátartozói az irat birtokában már kérhetik a házaspár kihantolását a bukaresti temető vezetőségétől. A családot képviselő ügyvéd emlékeztetett: korábban a bukaresti temetőket gondozó hivatal azzal az indoklással utasította el az exhumálásra vonatkozó kérésüket, hogy nincs a birtokában olyan irat, amely bizonyítaná, valóban Nicolae és Elena Ceausescu nyugszik a vitatott sírban. A hozzátartozók abban reménykednek, hogy a minisztériumtól kapott igazolással a temetőket gondozó hivatal eleget tesz majd kérésüknek. A perben a védelmi tárca végig kitartott álláspontja mellett, miszerint a házaspár kivégzésében és temetésében a minisztérium nem vett részt, így nem rendelkezik semmilyen erre vonatkozó hivatalos irattal. A népharag miatt évekig titokban kellett tartani Ceausescuék nyughelyét. Később pedig azért titkolták a helyszínt, nehogy zarándokhellyé változzék a sírhely.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!