Hírek

2008.07.15. 18:47

Ki szedje fel az aknákat?

A tripla béren kívül kihívásból, kötelességtudatból és tapasztalatszerzésért mennek ki önként a magyar katonák Afganisztánba. Szakértők azonban vitáznak arról, hogy folytatni kell-e az egyre veszélyesebb munkát.

Vég Márton

„Ha folytatódik a mostanihoz hasonló erőszakhullám, el kell gondolkodni az Afganisztánban lévő magyar katonák visszahívásán” – vélte az InfoRádió által megkérdezett nyugalmazott ezredes. Papp Gyula, aki az iraki és a koszovói misszióban is részt vett, azt mondta: Baglan tartomány, ahol a magyarok szolgálatot teljesítenek már korántsem olyan békés hely, mint korábban volt. „Már az előző afganisztáni katonatragédia után azt vártam, hogy azonnal betiltják a robbanószerek hatástalanítását” – fogalmazott Papp Gyula.

[caption id="" align="aligncenter" width="400"] A tripla béren kívül kihívásból, kötelességtudatból és tapasztalatszerzésért mennek ki önként a magyar katonák Afganisztánba. Szakértők azonban vitáznak arról, hogy folytatni kell-e az egyre veszélyesebb munkát.
[/caption]

Homlokegyenest eltérő álláspontra helyezkedett viszont Hautzinger Gyula, a Magyar Hadtudományi Társaság szakértője. „Tovább kell folytatni a munkát, mert ez Magyarország érdeke. Ki szedje fel az aknákat az út mellől, talán a németek? Mi vállaltuk ezt a munkát, ezért nem logikus, hogy a tűzszerészek felfüggesztették tevékenységüket” – mondta lapunknak a nyugalmazott ezredes.

Emlékeztetett: önkéntes katonákról van szó, akik a hazai munkabér mintegy háromszorosáért, nagyjából félmillió forintért (2500 és 3500 dollár között) vállalják a külföldi misszióban való részvételt. „Ráadásul a tűzszerész munkája különösen veszélyes, ezért a konkrét feladatról is szabadon eldöntheti, hogy vállalja vagy sem” – mondta Hautzinger Gyula. Amúgy a többi katona is önként csatlakozik a Magyar Honvédséghez, de utána parancsot kell teljesítenie.

Hautzinger Gyula szerint a magasabb bérezés mellett kihívásból, kötelességtudatból és tapasztalatszerzésért mennek ki önként a katonák Afganisztánba. „Be akarják bizonyítani maguknak, családjuknak és társaiknak is, hogy amit tanultak, az a gyakorlatban is hasznosítható” – magyarázta. Így Hautzinger úgy látja: a tragédiák ellenére nem kell attól tartani, hogy lasszóval kell fogni az önkénteseket. Ellenkezőleg, a honvédelmi költségvetés szűkössége miatt nem tudnak annyi katonát kiküldeni, mint ahányan jelentkeznek. Ezen a helyzeten is segíthet majd talán, ha a pápai légibázisra novemberben megérkeznek a NATO C-17-es típusú szállítógépei.

Még szombaton vesztette életét egy magyar katona, amikor eddig tisztázatlan körülmények között robbanás történt az egyik úton. Nemes Krisztián csak néhány hete szolgált Afganisztánban, épp ő váltotta Kovács Gyula hadnagyot, aki egy hónappal ezelőtt halt meg, szintén egy bomba hatástalanítása közben.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter vizsgálóbizottságot küld Afganisztánba, és hősi halottá nyilvánította a 32 éves tűzszerészt. „A bizottság a nemzetközi légi-híd igénybevételével már elindult Afganisztánba, és várhatóan két-három napon belül a helyszínre érkezik. Nemes Krisztián holttestét holnap hozzák haza, a koporsót katonai tiszteletadással fogadják majd a honvédség pápai repülőterén” – tájékoztatta lapunkat a honvédelmi miniszter. A magyar hadvezetés már az első magyar katona, Nagy Richárd szakaszvezető 2004-es iraki halála után is különbizottságot küldött a helyszínre.

Hazarendelték az afganisztáni parancsnokot

Nem volt Afganisztánban a magyar Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) parancsnoka, amikor szombaton életét vesztette egy újabb magyar tűzszerész a közép-ázsiai országban. A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint Simon Attila parancsnok szabadságát tölti és addig helyettese Sándor Tamás alezredes tökéletesen alkalmas a magyar tábor irányítására.

Simon Attilát azért hívták haza, hogy jelentést készítsen az afganisztáni magyar tábor helyzetéről.

Egy héten belül összehívja a parlament honvédelmi bizottságát a testület fideszes elnöke. Lázár János részletes beszámolót vár a kormánytól: mi az oka az Afganisztánban szolgálatot teljesítő két tűzszerész halálának.

Simon Attilát azért hívták haza, hogy jelentést készítsen az afganisztáni magyar tábor helyzetéről.

Egy héten belül összehívja a parlament honvédelmi bizottságát a testület fideszes elnöke. Lázár János részletes beszámolót vár a kormánytól: mi az oka az Afganisztánban szolgálatot teljesítő két tűzszerész halálának. A tripla béren kívül kihívásból, kötelességtudatból és tapasztalatszerzésért mennek ki önként a magyar katonák Afganisztánba. Szakértők azonban vitáznak arról, hogy folytatni kell-e az egyre veszélyesebb munkát. A tripla béren kívül kihívásból, kötelességtudatból és tapasztalatszerzésért mennek ki önként a magyar katonák Afganisztánba. Szakértők azonban vitáznak arról, hogy folytatni kell-e az egyre veszélyesebb munkát. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!