Hírek

2008.07.25. 12:27

Illegális kábelégetőket fogtak Gödöllőn

Illegális kábelégetőket értek tetten péntekre virradóra Gödöllőn, a rendőrség eljárást indított a három elkövető ellen - közölte a Gödöllői Rendőr-kapitányság alezredese pénteken az MTI-vel.

BAMA

Tóth Csaba elmondta: az éjszakai járőr a város máriabesnyői körzetében fekete füstfelhőre és tűz fényére figyelt fel. Kiderült, hogy egy ház udvarán hatmázsányi rézkábel hevert, egy részükről már leégették a műanyag bevonatot. Így lehet ugyanis a fémet jó áron eladni a színesfémkereskedőnek. A műanyag égetése tiltott tevékenység, a levegőbe kerülő vegyi anyag belélegezve ugyanis rákkeltő hatású, súlyosan veszélyezteti a környezetet. Az égett szagot észlelő környékbeliek többször is bejelentést tettek már ez ügyben, de mostanáig nem sikerült a tettenérés.

Most a három elkövető ellen a hulladékgazdálkodás törvényének megsértése miatt indul eljárás. Ugyancsak feljelentik őket a Közép-magyarországi Környezetvédelmi Hatóságnál. Megvizsgálják az is, hogy a rézkábelek származását igazoló papírok valós adatokat tartalmaznak-e, vagy sem - tette hozzá az alezredes.

Gémesi György, Gödöllő polgármestere, aki egyben a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, az esettel kapcsolatban az MTI-nek elmondta:  a városból Teleki Pál bronz szobrának tavalyi  ellopása után a szövetség kezdeményezésére javaslattervet dolgoztak  ki az évi 10 milliárd forint kárt okozó illegális színesfémkereskedés felszámolására. Örvendetes, hogy a kormány éppen a napokban foglakozott a kérdéssel és a parlament is napirendre tűzte a témát az őszi ülésén - hívta fel rá a figyelmet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!