Hírek

2008.07.31. 16:48

Hatvanéves születésnapját ünnepli a Gyermekvasút

Már a 20-as, 30-as években megfogalmazódott a gondolat, hogy létrejöjjön a Gyermekvasút. Végül 60 éve elindulhatott az első szerelvény a Széchenyi-hegyről Virágvölgyre, akkori nevén Előre állomásra – hangoztatta Szabó Pál közlekedési miniszter az évfordulós megemlékezésen.

BAMA

Az ünnepség az egykori úttörővasutasok zenekarának térzenéjével és a díszszázad történelmi zászlókkal való bevonulásával kezdődött a Széchenyi-hegyi állomáson. A forgalom megnyitásától 1990-ig Úttörővasútként ismert Gyermekvasút építését 1948. április 11-én kezdték el, és július 31-én már befejezték az első 3,6 kilométer hosszú szakaszt. A szolgálatot egyenruhába öltözött fiatalok látják el ma is. Kitüntetést kapott Nyerges Zsolt, aki a Gyermekvasúton 300 szolgálatot látott el, amely példa nélkülinek számít. Csütörtökön Strém Péter indította el a nosztalgiavonatot, akinek 60 éve, 1948. július 31-én is ez volt a feladata. Hétvégi ünnepi programok a www.gyermekvasut.hu-n.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!