Hírek

2008.07.02. 12:19

Fodor–Semjén: esély az együttműködésre

Több területen is határozott esély van az együttműködésre, annak ellenére, hogy a két párt politikai értékvilága távol áll egymástól – mondta Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke, miután szerdán Budapesten megbeszélést folytatott Semjén Zsolttal, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnökével.

BAMA

A liberális párt vezetője a tárgyalást követő közös sajtótájékoztatón három olyan területet emelt ki, ahol közös pontokat talált Semjén Zsolttal: az SZDSZ számára stratégiailag fontos környezetvédelmet, az emberi jogi kérdéseket, ezen belül a Tibetről szóló országgyűlési határozati javaslatot és a pártfinanszírozást. Hozzátette: utóbbit szeretnék újra napirendre tűzni az Országgyűlésben. Fodor Gábor kiemelte, hogy a szabad demokraták ellenzéki pártként a parlament ellenőrző szerepét szeretnék előtérbe helyezni, ezáltal a többi ellenzéki erővel együtt cselekvésre ösztönözni a kormányt.

Semjén Zsolt elmondta, valószínűleg az SZDSZ és a KDNP az a két parlamenti párt, amely világnézeti kérdésekben a legtávolabb áll egymástól, de ez nem jelenti azt, hogy ne tudnának párbeszédet folytatni, és bizonyos kérdésekben akár együttműködni. A kereszténydemokraták elnöke Fodor Gáborhoz hasonlóan szintén hangsúlyozta, hogy együttműködésre van lehetőség a környezetvédelem és Tibet tekintetében. Mint mondta, az emberi jogok kérdésében „nincs alku, és nincs maszatolás”.

A KDNP vezetője arról is beszélt, hogy az ország helyzetét értékelve mindketten úgy látják, minél hamarabb változásokra van szükség. Amíg azonban az SZDSZ cselekvési programot vár a kormánytól, addig a KDNP azt szeretné, ha minél hamarabb előrehozott országgyűlési választásokat tartanának. Semjén Zsolt szavai szerint mindkét párt a növekedésorientált gazdaságpolitikában érdekelt, ezért elkerülhetetlennek tartják az adó- és járulékcsökkentést.

A találkozón szó volt a közigazgatási hivatalok ügyéről is; a KDNP szerint jogi értelemben nem léteznek azok a hivatalok, amelyek ezentúl másodfokon járnak majd el. Semjén Zsolt ennek kapcsán elfogadhatatlannak nevezte, hogy Gyenesei István önkormányzati miniszter egy kormányrendelettel akar kiváltani egy kétharmados parlamenti törvényt. A megbeszélésen egyetértettek abban: nem teremthető precedens abból, hogy a kormány rendeleti úton akarja  megoldani azt, amit a parlamentben kellene. A téma kapcsán Fodor Gábor újságírói kérdésre úgy vélte, a házbizottságnak foglalkoznia kell ezzel a problémával, amire ősszel a parlamentnek is vissza kell térnie. Véleménye szerint sem lehetséges, hogy olyan ügyekben, amelyekhez kétharmados többség szükséges, rendeleti úton próbáljon meg támogatást találni a kormány.

Arra a kérdésre, hogy egyeztet-e Kóka Jánossal a parlamenti frakcióvezetői posztról, Fodor Gábor azt mondta, szeretné „házon belül” megoldani a problémát. Hozzátette: elszánt, megvan a saját meggyőződése, és ha a külföldön tartózkodó Kóka János hazatér, leülnek megbeszélni az ügyet. Fodor Gábor azt is elmondta, hogy tudomása szerint a koalícióból való kilépés óta voltak változások a korábban az SZDSZ-nek fenntartott felügyelőbizottsági posztokon. A hét végi melegfelvonulás kapcsán kérdésre válaszolva úgy felelt, hogy erről a témáról nem beszéltek, „de biztos vagyok benne, hasonlóképpen gondoljuk, hogy a rendőrség dolga védeni a törvényes rendet”.

A szabad demokratákat Fodor Gábor mellett Gulyás József és Gusztos Péter ügyvivő képviselte a találkozón, a kereszténydemokraták részéről Semjén Zsolt mellett Simicskó István alelnök és Rubovszky György parlamenti frakcióvezető-helyettes volt jelen. Fodor Gábort június 7-én választották az SZDSZ elnökévé. A liberális pártelnök az elmúlt hetekben Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, szocialista pártelnökkel és Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével is találkozott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!