Hírek

2008.07.28. 12:41

Fidesz-KDNP: ne legyen újabb adóemelés!

Fidesz és a KDNP arra szólítja fel a kormányt, hogy tegyen le az újabb adóemelés és a megszorítások tervéről - mondta Soltész Miklós, az ellenzéki pártszövetség népjóléti kabinetvezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

MTI

A politikus szerint a kisebbségi Gyurcsány-kormány "ismét lelepleződött", hiszen "titkos egyeztetéseken" újabb megszorító csomagokról és adóemelésekről tárgyalnak. Úgy vélte, ez a lehető legrosszabb lenne mind a vállalkozásoknak, mind a családoknak. Soltész Miklós szerint az vezetett az ország jelenlegi állapotához, hogy a 2006. előtti időszakot a kormány "végighazudta", átverte a vállalkozásokat és a családokat, a "hazugságsorozatot" pedig megszorító intézkedések követték, tovább tetézve a bajt, s rontva Magyarország versenyképességet a régióban és az Európai Unióban.

Most pedig a kormány ahelyett, hogy kiállna és a gazdaság  szereplőivel közösen találna megoldást, ismét titkos tárgyalásokon  megszorító intézkedéseket és adóemeléseket tervez - jelentette ki. Soltész Miklós ezért arra szólította fel a kormányt, hogy mondjon le az adóemelési és megszorítási tervekről, hozza nyilvánosságra, valójában mit akar tenni, és mi az, amivel a magyar gazdaságot elindítja az emelkedő pályán, mivel segítene a magyar  családoknak. A kereszténydemokrata képviselő emlékeztetett arra, hogy a Fidesz és a KDNP több javaslatot is tett a közelmúltban, többi között kezdeményezte az alapvető élelmiszerek és a távhő áfájának 5 százalékra csökkentését, valamint a benzin és a gázolaj jövedéki  adójának csökkentését.

Ugyanakkor - folytatta - ezekre a javaslatokra eddig nem  érkezett válasz kormánytól, ezért úgy gondolják, hogy az áfaemelésről szóló, napokban megjelent hírek igazak lesznek. A Népszabadság hétfőn arról írt, hogy pénteken rövid, mindössze egyórás zártkörű tanácskozáson egyeztettek adó- és járulékkérdési ügyekben Gyurcsány Ferenc pártelnök-miniszterelnök, néhány miniszter és az MSZP-frakció vezetői. A lap már ezt megelőzően írt arról, hogy a kormányfő zárt tanácskozások keretében vitatja meg a felmerült kérdéseket. Akkor arról számoltak be, hogy korábban felmerült a differenciált áfaemelés lehetősége az adó- és járulékcsökkentéshez szükséges források bővítéséért.

Budai Bernadett kormányszóvivő az MTI-vel közölte: nincs abban semmi meglepő, hogy egyeztetések folynak az adórendszer esetleges átalakításáról. Meglepő viszont az, hogy egy olyan párt politikusa szólítja fel a kormányt javaslatai nyilvánosságra hozatalára, amely titkolja valódi céljait: azt, hogy hatalomra kerülése esetén drasztikus megszorításokra készül - olvasható a szóvivő közleményében.

Budai Bernadett szerint Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének a nyugdíjak befagyasztásáról szóló titkos beszéde, Matolcsy Györgynek, az Orbán-kormány egykori gazdasági miniszterének drasztikus megszorításokra utaló közelmúltbeli lapinterjúja után érthetetlen, hogy éppen egy ellenzéki politikus beszél titkolózásról. A kormány a döntéseit - az eddigi gyakorlatnak megfelelőn - az egyeztetések lezárulta után, augusztus végén nyilvánosságra fogja hozni - tette hozzá. A Népszabadság hétfőn arról írt, hogy pénteken rövid, mindössze egyórás zártkörű tanácskozáson egyeztetett adó- és járulékügyben Gyurcsány Ferenc pártelnök-miniszterelnök a kormány néhány tagjával és az MSZP-frakció vezetőivel. A lap már ezt megelőzően írt arról, hogy a kormányfő zárt tanácskozások keretében vitatja meg a felmerült kérdéseket. Akkor arról számoltak be, hogy korábban felmerült a differenciált áfaemelés lehetősége az adó- és járulékcsökkentéshez szükséges források bővítéséért.

A pénteki találkozón ismét szóba került az áfaügy, az egyik felvetés szerint az élelmiszerek áfáját 15-17 százalékra lehetne csökkenteni (a mérséklést nemrég a Fidesz kezdeményezte), a többi kulcsot pedig differenciáltan 22-25 százalékra lehetne emelni. A lap szerint mindezek továbbra is csak ötletek, végérvényes forgatókönyv nincs. A kormánypárt és a kormány egységes, öt-tíz pontból álló csomagban gondolkodik, ennek részleteit augusztus végéig kell kidolgozni, hogy még a szeptemberi parlamenti kezdés előtt be  lehessen jelenteni - olvasható a Népszabadságban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!