Hírek

2008.07.30. 12:40

Fidesz: a kormány nem foglalkozik az árvíz megelőzésével

A kormány a megelőzés helyett még mindig a védekezéssel foglalkozik, és a beregi térség 19 településén kell tartani az árvíztől – mondta Czomba Sándor, a térség fideszes parlamenti képviselője szerdán Budapesten.

MTI

Az ellenzéki politikus kiemelte: hét évvel a 2001-es gátszakadás után a Beregben még mindig a víz az úr. Kitért arra, hogy jelenleg elsősorban a nem védett üdülőövezeteket, például Jándot, Tivadart és Vásárosnaményt érintették a Tisza megemelkedett vízszintje által okozott problémák, de a gondot szerinte az jelenti, hogy a kormány a megelőzés helyett még mindig a védekezéssel foglalkozik. Czomba Sándor hangsúlyozta: 2004 februárjában a Medgyessy-kormány a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztett változatában ígéretet tett arra, hogy 2007-ig hat árapasztó tározót építenek. A képviselő hozzátette: ezek közül négynek a munkálatai még meg sem kezdődtek, kettő pedig „olyan állapotban van, amilyenben". Arra is kitért, hogy Persányi Miklós akkori környezetvédelmi és vízügyi miniszter 2006 májusában azt mondta, 2007-től évente olyan összeget fordítanak a helyzet kezelésére, mint korábban egy teljes kormányzati ciklus alatt. A fideszes politikus véleménye szerint már 1998 és 2001 között is jelentős árvizek vonultak le a Tiszán, és a 2001-est követően az Orbán-kormánynak 120 milliárd forintot kellett fordítania a védekezés, az újjáépítés és a kártérítés költségeire. Megjegyezte, hogy 2002-ben a választások előtt a szocialisták azt mondták, az Orbán-kormány semmit nem tett a másodlagos károk ügyében. Azóta viszont – fejtette ki – a szocialista kabineteknek nem sikerült eljárniuk egyetlen egy ilyen esetben sem.

Czomba Sándor beszélt arról, hogy a Vásárosnamény és Lónya közötti 31 kilométeres szakaszon csak 4,7 kilométernyi töltést erősítettek meg, a többi ugyanolyan állapotban van, mint a 2001-es gátszakadás idején. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány nemrégiben döntött a beregi árvízvédelmi töltések komplex fejlesztéséről, és a 6,3 milliárd forintos összköltségből 157 milliót szavaztak meg projektelőkészítés címén, a többit az ellenzéki politikus szerint az Európai Uniótól várják. Így a szakasz átadása – ha minden optimális – 2011-re valósulhat meg, „de nem biztos, hogy ezt a Tisza is kivárja".

Az ellenzéki politikus megemlítette, hogy Európa más részein a vízhiány jelent problémát, és éppen arra a vízre, ami nálunk most gondot okoz, később szükség lenne, de tározók hiányában nincs hová tenni. Kifogásolta, hogy a Vásárhelyi-terv megvalósítását a kormány döntése 25 évre tolja el. Mint elhangzott, 2007 és 2013 között négy darab víztározó megépítésére van lehetőség, Czomba Sándor szerint ugyanakkor ezekből sem lesz semmi, pedig eredetileg 11 ilyen építményt terveztek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!