Hírek

2008.07.02. 15:36

Eva: átalakítaná a kormányzat a jelenlegi szabályozást

Az egyszerűsített vállalkozási adó (eva) jelenlegi szabályozásának átalakítására készül a kormányzat. Sajtóhírek szerint több elképzelés is versenyben van, mindegyikben közös, hogy megvalósulásuk esetén növekednének az ezt az adózási formát választó egyéni vállalkozások és cégek közterhei.

M. S.

Az elképzelések egyike szerint a jelenlegi 25 százalékos evakulcs 40 százalékra emelkedne; ez legalább húszszázalékos közteher-növekedést jelentene a vállalkozások számára. Felmerült az is, hogy az evások az alanyi áfamentes körbe kerülnének. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy bevételeik után nem számolhatnának fel áfát, ami szintén számottevő közteher-növekedést jelentene, hiszen az eva megfizetésével a vállalkozó jelenleg megtarthatja a forgalmi adót.

A harmadik módosítási elképzelés szintén a forgalmi adóval kapcsolatos; a terv szerint a vállalkozásoknak „áfázniuk” kellene, vagyis gyűjteniük kellene a költség- és a bevételi számlákat. Ezzel viszont éppenhogy az adónem egyszerűsített jellege veszne el – figyelmeztetnek a szakértők. A kis adók, köztük az eva megszüntetése jó ideje fő követelése az adószakértőknek, akik úgy vélik, hogy annál jobb egy adórendszer, minél kevesebb kivételt tartalmaz. Kérdés persze, hogy a népszerűnek számító eva megszüntetését felvállalná-e most a közvélemény-kutatások szerint nem túl népszerű kormányzat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!