Hírek

2008.07.11. 14:55

Az idén is botránnyal indult a dinnyeszezon

Botránnyal indult a most hétvégén megkezdődött idei dinnyeszezon. A kedélyeket az Auchan péntekkel meghirdetett akciója kavarta fel, a hipermarketlánc polcaira ugyanis jóval a piacon jelenleg jellemző ár alatt, kilónként mindössze 49 forintért került ki – az amúgy importból származó – gyümölcs.

M. S.

A termesztők szerint a társaság dömpingáron adja a dinnyét, és ezzel még lejjebb, 20 forint körülre nyomja a már így is igen gyengének tartott 30-35 forintos jelenlegi kilónkénti felvásárlási árat (egy hete még 50-90 forint volt az ár). Tavaly is komoly piaci zavarokat okozott, hogy a láncok fillérekért árusították a gyümölcsöt.

A termesztők elégedetlensége amúgy jó ideje érlelődik. A fő bosszúságot az elmúlt hetekben a dinnyét részben feketén felvásároló és értékesítő, gyakran telephellyel és engedéllyel sem rendelkező „kereskedők", a nepperek tevékenysége okozta. A napokban több nyugat-európai kiskereskedelmi lánc polcairól is lekerült a magyar dinnye, miután a nepperek éretlen gyümölcsöt szállítottak ki. Több esetben pedig külföldről, jobbára a Balkánról származó dinnyét kevertek a jobb minőségű magyar áru közé.

A piaci problémák felkeltették a kormányzat figyelmét is, a hatóságok fokozott ellenőrzéssel készülnek a következő két hónapra. A tervek szerint elsősorban a dinnyetermelő és az üdülőkörzetekben tartanak majd nagyobb szabású razziákat, amelyek során szigorúan ellenőrizni fogják a kereskedők telephely- és árusítási engedélyét, valamint a számlaadási gyakorlatát.

A becslések szerint az idén 180-200 ezer tonnás dinnyetermésre lehet számítani; ennek 60 százaléka külföldön talál gazdára, jobbára Nyugat- és Észak-Európában, valamint Cseh- és Lengyelországban. A hozam tág határok között változhat: van, ahol hektáronként 20, máshol viszont akár 70-80 tonnát is betakaríthatnak. Ami a piacot illeti, becslések szerint a teljes forgalom 35-40 százalékát teheti ki a szürke- és a feketekereskedelem.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!