Hírek

2008.07.23. 15:32

Az anyát gyanúsítják Dominik halála miatt

Vádemelési javaslat Dominik ügyében - emberöléssel gyanúsítják a szétmarcangolt kisfiú anyját

mti

Gondatlanságból elkövetett emberölés miatt vádemelést javasol a rendőrség az ellen a monorierdei asszony ellen, akinek kétéves fiát a család harci kutyája ölte meg, a nő azonban azt állította, fia a Margitszigetről tűnt el, amíg nem figyelt rá - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szerdán az MTI-vel.

Az asszony elmondása szerint gyermeke, Dominik tavaly augusztus 3-án a Margitsziget Árpád híd alatti területéről tűnt el. A rendőrök a Margitszigeten és a Dunában is keresték a kisfiút, de a keresés nem vezetett eredményre. A kisfiú eltűnésének napján nyoma veszett apjának is, akit különböző bűncselekmények elkövetése miatt köröztek.

A rendőrök azonban ellentmondásokat fedeztek fel az anya tanúvallomásában, ezért kiterjesztették a helyszíni szemlét a gyermek lakókörnyezetére is, azonban ez sem vezetett eredményre. Augusztus végén azonban már gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség az anyát, akit kiskorú veszélyeztetésével gyanúsítottak meg, mert a nő "vízpart közvetlen közelében felügyelet nélkül hagyta kétéves gyermekét olyan körülmények között, hogy a kisfiú bármikor elindulhatott a víz irányába".

A rendőrség később azt közölte, hogy feltehetően bűncselekményáldozata lett a kisfiú, ezért kiskorú veszélyeztetése miatt az ügyészség nyomozást rendelt el. Az anya tavaly októberben beismerte, hogy a család kutyái marcangolták szét a gyermeket. A holttestet talicskával vitték egy mezőgazdasági területre, ahol elásták a  yermek holttestét, ezt később a rendőrök - az anya és az apa útmutatása alapján - meg is találták.

A BRFK szerdai közleménye szerint az asszony megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy tavaly augusztus 2-án a kora esti órákban "mintegy negyed órán keresztül nem kísérelte figyelemmel két éves gyermeke tevékenységét". Ezalatt a kiskorú gyerek a nyitva hagyott kapun keresztül a hátsó udvarba ment, ahol a család egyik kutyája megtámadta, a gyermek pedig olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy életét vesztette.

A gyermek apjának hazaérkezése után a gyermek holttestét a házuktól körülbelül nyolcszáz méterre elásták, a nyomokat pedig eltüntették. Azért, hogy legalizálják a gyermek eltűnését másnap, augusztus 3-án a nő kiment a Margitszigetre, ahol bejelentette gyermeke eltűnését - írták. Hozzátették: a kisfiú haláláért felelős, a hatóságok által lefoglalt kutyák a szakértői vélemény alapján veszélyes ebek voltak.

A nőt gondatlanságból elkövetett emberöléssel, a férfit pedig bűnpártolással gyanúsította meg a rendőrség. A nyomozó hatóság szerint emellett mindkettőjükkel szemben megalapozott a gyanú, hogy megszegték a veszélyes eb tartásával kapcsolatos kötelezettségeket. Az ügy iratait a BRFK vádemelési javaslattal megküldte a Pest Megyei Főügyészségnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!