Hírek

2008.07.31. 15:52

Amerikai nagykövet a balatonlellei toleranciatáborban

April H. Foley, az Egyesült Államok budapesti nagykövete csütörtökön meglátogatta a Romák és barátaik néven idén először megrendezett balatonlellei toleranciatábort.

BAMA

A balatonlellei toleranciatáborban 42 diák és hét tanár tölti napjait angoltanulással és szórakozással az amerikai külügyminisztérium és nagykövetség támogatásának jóvoltából. Foley a tábor megtekintése után rövid előadást tartott az ország hat településéről érkezett, többségükben felső tagozatos általános iskoláskorú gyerekeknek a tolerancia fontosságáról, valamint a magyar és az amerikai nép jó kapcsolatáról, majd bekapcsolódott néhány játékba is.

Egy táborlakó diák kérdésére, hogy miért jó az amerikaiaknak egy ilyen tábor támogatása, azt válaszolta, hogy azért, mert hisznek Magyarország jövőjében, és azokban az értékekben – mint például a toleranciában vagy a szólásszabadságban –, amelyeket a magyar és az amerikai nép is a magáénak érez. Mint kifejtette, az amerikaiakat a történelmük megtanította arra, hogy a sokszínűség komoly érték, és arra is, mennyire fontos a tolerancia, a másság elfogadása. Sántha Gergő, a nagykövetség kulturális asszisztense elmondta, a program fő célja, hogy lehetőséget adjon roma és nem roma származású fiatalok és tanáraik számára, hogy az angol nyelven keresztül megismerhessék az amerikai kultúra változatosságát, és interkulturális tapasztalatokat szerezhessenek. A programvezetők egyike angolnyelvtanár, akinek az is feladata, hogy toleranciára nevelő módszereket tanítson a táborozáson résztvevő, roma fiatalokkal dolgozó magyarországi tanároknak.

Az MTI kérdéseire válaszolva Sántha Gergő kifejtette, eddig kétszer rendezték meg több ország fiataljai számára a Tolerancia tanítása az angol nyelven keresztül elnevezésű tábort Balatonlellén, s ennek sikerén felbuzdulva döntöttek úgy, hogy az idei folytatás mellett külön tábort is szerveznek a magyar és a roma származású magyar fiataloknak. A programot a gödöllői önkormányzat azzal támogatja, hogy a helyszínül szolgáló gyermeküdülőjét kedvezményesen adja át a táborlakóknak. Az amerikai nagykövetség hasonló toleranciatábort a magyarországiakon kívül csak Macedóniában szervez, ahol koszovói szerb és koszovói albán gyermekek közös nyaraltatása a cél. April H. Foleyt a balatonlellei látogatásra elkísérte Teleki László romaügyi kormánybiztos és Balog Zoltán, a parlament emberi jogi bizottságának fideszes elnöke is, akik beszélgettek a táborlakókkal, és új játékokat is tanítottak nekik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!