Hírek

2008.07.09. 14:31

A német kormány berzenkedik az Obama-beszéd miatt

Ellenzi a német kormány, hogy Barack Obama közelgő berlini látogatásán a történelmi és egyben szimbolikus helyszínnek számító Brandenburgi kapunál mondjon beszédet.

mti

Ezzel szemben Klaus Wowereit a német főváros kormányzó polgármestere szerdai nyilatkozatában közölte: az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltje - kívánságának megfelelően - a német történelem számos viharát átélt kapunál tarthatja beszédét. Obama július 24-én tesz látogatást a német fővárosban, s korábbi értesülések szerint maga kérte, hogy - néhány korábbi amerikai elnökhöz hasonlóan - e jelképes helyszínen szólhasson a főváros lakosságához.

Német kormánykörök ugyanakkor arra figyelmeztetettek: ez a lehetőség eddig csak az Egyesült Államok hivatalban lévő elnökeinek adatott meg, és Angela Merkel kancellár még a látszatát is el akarja kerülni annak, hogy beavatkozik az amerikai választási kampányba.

Értesülések szerint a berlini szenátus és a kancellári hivatal között heves vita bontakozott ki ennek kapcsán. Klaus Wowereit szerint az Obama "fellépésének" helyszínét illető döntés meghozatalában a főváros és nem a kormány illetékes. Ennek megfelelően már meg is kezdődtek az előkészületek, s ebből a célból Berlinbe érkezett a Németországban nagy népszerűségnek örvendő demokratapárti elnökjelölt stábjának néhány képviselője.

A kormány ezzel szemben azon a véleményen van, hogy az ország legfőbb szimbólumának számító Brandenburgi kaput csakis rendkívüli alkalmakkor lehet politikai nagygyűlések céljára felhasználni. S mindez - mindeddig - csak megválasztott elnökök előjoga volt. Azt pedig mindenképp el kell kerülni, hogy a kapu külföldi választási kampány "kulisszájává" váljon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!