Hírek

2008.07.08. 17:43

A késmárki templom is a világörökség része lett

Kelet-Szlovákiában, a Kárpátokban találhatók azok a kis fatemplomok, amelyek a Világörökség Bizottság hétfői döntése alapján rákerülnek az UNESCO kulturális és természeti világörökségi listájára.

BAMA

A 16-18. századból származó fatemplomok között van Hervartó (Hervartov) és Turdossin (Tvrdosin) római katolikus, Késmárk (Kezmarok), Lestin (Lestiny) és Garamszeg (Hronsek) evangélikus, valamint Rózsadomb (Bodruzal), Ladomér (Ladomirov) és Oroszsebes (Ruska Bystra) görögkatolikus temploma. Az egyedülálló épületek a nyugati és keleti kultúra összeérésének bizonyítékai, egyúttal jól példázzák a népi és hivatásos építészeti eljárások és stílusok közti kapcsolatot, áll az indoklásban.

Az UNESCO lista új tagjai lettek még: Stari Grad városa Hvar szigetén, a Vauban által tervezett 17. századi francia erődítmények és San Marino történelmi központja. Az ülés kezdete előtt a világ 141 országának 851 nevezetessége volt az UNESCO világörökségi listáján.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!