Hírek

2008.06.19. 16:25

Veres János: reális lehetőség az áfa kulcsának az emelése

M. S.

Mind valószínűbb az áfa kulcsának az emelése. Veres János pénzügyminiszter a köztévé tegnap reggeli adásában legalábbis azt mondta, hogy az emelés nagyon is reális lehetőség. A politikus ugyanakkor hozzátette, hogy döntés ez ügyben egyelőre nem született. Az áfa kulcsának emelése a kormány dobogókői ülésén merült fel adóbevétel-fokozó lehetőségként; akkori sajtóhírek szerint a 20 százalékos kulcs 22-23 százalékra emelkedne.

Veres János elmondta: egy százalékpontnyi áfakulcsnövelés évi 80 milliárd forintos többletbevételt jelentene a büdzsének (és havi 700 forintos pluszkiadást a háztartásoknak). Szakértők ugyanakkor figyelmeztetnek: a forgalmi adó növelése inflációs szempontból nem tenne jót a gazdaságnak, hiszen növelné a bruttó kiskereskedelmi árakat, ami a pénzromlás ütemét is megemelné. Ez pedig a jegybankot az amúgy is magas alapkamat további emelésére kényszerítené.

A pénzügyminiszter egyébként jelentős adószerkezet-átalakításban gondolkodik, a döntés erről elmondása szerint az ősszel születhet meg. A szocialista párt szakértői gárdája számos programcsomagot vizsgál – tette hozzá. A csomag lehetséges tartalmáról egyelőre csak találgatások láttak napvilágot, ami nem meglepő annak tükrében, hogy még a kormánynak sincsen végleges elgondolása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!