Hírek

2008.06.17. 17:15

Szerdán döntenek, ki lesz a Nemzet Színésze

Szerda délután választják meg az új Nemzet Színészét Raksányi Gellért megüresedett helyére. A Nemzet Színészei a korábbi gyakorlathoz hasonlóan ezúttal is a nyilvánosság teljes kizárásával ülnek össze, hogy eldöntsék, kit fogadnak be maguk közé.

BAMA

A Nemzet Színésze cím viselésére egyszerre tizenketten jogosultak. Ha ez a létszám csökken, a megüresedett helyre a címben részesülők egyhangú szavazással tehetnek javaslatot. A havi nettó félmillió forinttal járó címet olyan művész kaphatja meg, aki legalább 62 éves, és minimum 40 éve a pályán van, vagy 20 éve tagja a Nemzeti Színház társulatának.

Első alkalommal, 2000. augusztus 22-én Agárdy Gábor, Berek Kati, Bessenyei Ferenc, Darvas Iván, Garas Dezső, Kállai Ferenc, Lukács Margit, Máthé Erzsi, Psota Irén, Raksányi Gellért, Sinkovits Imre és Törőcsik Mari kapta meg a Nemzet Színésze címet. Sinkovits Imre helyét Avar István, Lukács Margitét Komlós Juci, Bessenyei Ferencét Zenthe Ferenc, Agárdy Gáborét Szabó Gyula örökölte meg. Zenthe Ferenc helyét Király Levente, Darvas Ivánét Bodrogi Gyula tölti be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!