Hírek

2008.06.18. 12:50

Soros: az EU nem tudja csökkenteni az olaj árát

Az Európai Unió nem fogja tudni rávenni a legnagyobb olajtermelő országokat és az olajcégeket az olaj árának csökkentésére - mondta az MTI kérdésére Soros György magyar származású amerikai üzletember szerdán Budapesten.

MTI

"Rendkívül nehéz nyomást gyakorolni az olajtermelőkre. Az olajhelyzet olyan, amilyen, a kereslet-kínálat közötti egyensúly így alakult" - mondta Soros György, miután tárgyalt Göncz Kinga külügyminiszterrel. Az EU-nak azért nem sikerülhet nyomást gyakorolni a termelőkre, mert az olajár kérdése nagyon összetett, több dolog befolyásolja. Egyrészt kezdenek kimerülni az olajtartalékok és a meglévő készletek csökkennek, másrészt a globális klímaváltozás is hatással van a folyamatokra - hangsúlyozta. Tartósan magas energiaárakkal kell számolni a világban. Nem lehet az energia árának csökkenésére számítani, el kell fogadni, hogy ez tovább emelkedik. Az olajár további növekedése ugyanakkor már önmagában megoldhatja a problémát, egy pont után csökkenhet az ár, mivel a további drágulás takarékosságra ösztönözheti az embereket - tette hozzá az üzletember.

Soros György arról is beszélt az MTI-nek, hogy a világgazdasági recesszió nemcsak az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát, hanem az Európai Unió más tagállamait is elérheti. Nagy-Britannia mellett Írországban és Spanyolországban is rossz a helyzet. Az írországi gazdasági visszaesés is szerepet játszhatott például abban, hogy az írek leszavazták az uniós reformszerződést - fűzte hozzá. Mint rámutatott, a pénzügyi intézményrendszer válsága a világgazdaságra is hatással lesz. Magyarország semmit nem tehet ebben a helyzetben, de az ország nincs rosszabb helyzetben, mint a világ más államai. Soros György és Göncz Kinga külügyminiszter azt követően tartott sajtóértekezletet szerdán, hogy együttműködési megállapodást írtak alá az üzletember által alapított Közép-Európai Egyetem (CEU) és az Open Society Institute, valamint a Külügyminisztérium között.

A most aláírt dokumentum egy 2003-ban aláírt megállapodás továbbgondolása. A szerdán megkötött szerződés alapján továbbra is öt határon túli magyar diák CEU-s képzését segíti évi húszmillió forinttal a Külügyminisztérium. Az együttműködés része továbbá a kiemeltebb külpolitikai témák közös feldolgozása. Az egyetem és a Külügyminisztérium közös képzési programokat is indít majd az euroatlanti térségen kívüli államok demokratikus átalakulásának segítésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!