Hírek

2008.06.20. 17:36

Ősszel derül ki, mennyi pénzt kaphat a Mercedes

Csak ősszel lesz nyilvános, mekkora állami támogatást kap a Kecskeméten beruházó Daimler-Benz a 800 millió eurós Mercedes-gyár létrehozásához.

Z. H.

Ahogy az a részleteket ismertető pénteki sajtótájékoztatón elhangzott, a végleges összeget azért csak ősszel közlik, mert azt még Brüsszelnek is jóvá kell hagynia, ez pedig három hónapot vesz igénybe. Becslések szerint az EU-ban adható maximum-támogatás mértéke a beruházás 20-22 százaléka, körülbelül 40 milliárd forint is lehet. A sajtótájékoztatón az is kiderült, három magyarországi helyszín, Miskolc, Zalaegerszeg és Kecskemét volt versenyben a beruházásért. A németek végül az alföldi várost választották, ahol a gyár számára munkásokat képző szakközépiskolát is létrehoznak a jövőben.

Magyarország egyébként az év elején szállt be a beruházásért folyó versenybe, amikor kiderült, a Mercedes több közép-európai országban is helyszínt keres. A németek ekkor kérték, hogy hazánk jelöljön ki tárgyalódelegációt. A döntéselőkészítő csapat tagjai egyébként korábban nem jártak Magyarországon, de a tárgyalások során nagyon jó véleménnyel voltak a kiválasztott városról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!