Hírek

2008.06.30. 13:58

Nyolc újabb település lesz város júliustól

Nyolc településnek adományozott városi címet Sólyom László köztársasági elnök július 1-jével – jelentette be Gyenesei István önkormányzati miniszter hétfőn, a Budapesten tartott városavató ünnepségen.

mti

Ezzel 306-ra nő a városok száma Magyarország 3129 települése között. Várossá válik Bodajk (Fejér megye),  Fertőszentmiklós (Győr-Moson-Sopron megye), Hajós (Bács-Kiskun megye), Halásztelek (Pest megye), Isaszeg (Pest megye),  Pusztaszabolcs (Fejér megye), Rudabánya (Borsod-Abaúj-Zemplén megye), Zamárdi (Somogy megye). Jelenleg városokban él a magyarországi lakosság 67 százaléka – közölte a miniszter.

Hangsúlyozta: az, hogy erős és sikeres Magyarországot teremthessünk, csak a településszerkezet fejlesztésével lehetséges.  Kiemelte, hogy a várossá válásban nagy szerepe volt a civil  szervezeteknek, amelyek továbbra is meghatározók lesznek az adott  települések életében.  Az új városok mindegyike egy-egy „mikrotérség” központjaként működik kulturális, gazdasági vagy turisztikai értelemben, ami fokozott felelősséget ró ezeknek a településeknek a vezetőségére és lakosságára – mutatott rá Gyenesei István. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!