Hírek

2008.06.12. 18:13

Navracsics: Magyarország 1990 óta legsúlyosabb válságát éli

Magyarország örvénylő válság szélén van, 1990 óta a legsúlyosabb válságát éli – mondta a Fidesz parlamenti frakcióvezetője csütörtökön Budapesten, a párt évadzáró rendezvényén.

MTI

A válság oka, hogy ennyire hozzá nem értők még nem álltak az ország élén, mint most - jelentette ki Navracsics Tibor. Szerinte minél hamarabb lesz előre hozott választás, annál előbb lehet megkezdeni a kilábalást a jelenlegi válságból. Megjegyezte: a kormány ugyan hivatalban van, ám nem képes kormányozni.

Navracsics Tibor kitért arra, hogy a Gyurcsány-kormány több programot is meghirdetett az elmúlt időszakban, ám ezekből semmi sem valósult meg. Mint mondta, a költségvetési hiányt ugyan sikerült csökkenteni, ám ezen a téren a szomszédos országok jobb eredményt tudnak felmutatni, mint Magyarország. Navracsics Tibor szólt arról is, hogy tavaly a tervezettnél nagyobb arányban, 4,8 százalékkal csökkentek a reálkeresetek, és szerinte idén sem jobb a helyzet.

A szolidaritás témája kapcsán a frakcióvezető beszélt a nyugdíjasok helyzetéről, a munkanélküliségről, és foglalkozott a versenyképesség, valamint a gazdasági növekedés kérdésével is. Mint mondta, a kormány ez utóbbi területen sem tud eredményeket felmutatni. Magyarország gyenge gazdasági teljesítményét számokkal érzékeltette. Felhozta Szlovákiát, ahol 8,7 százalékos, Romániát, ahol 8,2 százalékos, és Szlovéniát, ahol 5,4 százalékos a gazdasági növekedés, miközben Magyarországon csak 1,7 százalékos volt a legutóbbi időszakban.

Navracsics Tibor szerint az elmúlt fél évben a jelentős döntések nem a parlamentben születtek, hanem a márciusi népszavazáson. Mint fogalmazott, a referendummal a legnagyobb veszélyt, az egészségbiztosítás privatizációjának "rémét" egyelőre elkerülte az ország. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy a törvényről háromszor szavaztak a Házban: a szocialisták kétszer - név szerinti szavazással - elfogadták az előterjesztést, majd a népszavazás után harmadszor - szintén név szerinti szavazással - visszavonták a törvényt. A Fidesz frakcióvezetője leszögezte: meg kell adni a jogot a választóknak, hogy eldöntsék, kit akarnak kormányon látni.

A rendezvény házigazdája, a Belváros fideszes polgármestere, Rogán Antal arról beszélt, hogy korosztálya egy sikeres Magyarországot akar. Mint mondta, tapasztalata szerint az idősebb nemzedék nem hiszi el, hogy Magyarország sikeres ország lehet. Úgy vélte, ezért kell a Fidesznek az önkormányzatokon keresztül saját hitelességét megteremteni. Hozzátette: Magyarország polgárainak többségét ma a bizalomhiány jellemzi.A Fidesz évadzáró rendezvényén többek között országgyűlési és  európai parlamenti képviselők, választókerületi elnökök, polgármesterek, megyei közgyűlési elnökök vettek részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!